NavMenu

Libijski ministar vanjskih poslova pozvao kompanije iz BiH da se vrate u Libiju

Izvor: eKapija Petak, 11.10.2013. 11:58
Komentari
Podeli

Sastanak predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predstavnika zainteresiranih bosanskohercegovačkih kompanija o temi "Položaj kompanija iz BiH u Libiji - saradnja sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH" održan je 10. oktobra u Sarajevu. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH, prenosi portal "Klix.ba".

Delegaciju MVP-a BiH, koje je bilo inicijator sastanka, predvodio je pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Amer Kapetanović. Tokom uvodnog obraćanja Kapetanović je informirao privrednike o tekućim aktivnostima koje MVP BiH, u okviru svojih nadležnosti, poduzima s ciljem kreiranja ambijenta za povratak i daljnje poslovanje bosanskohercegovačkoj firmi u Libiji.

Između ostalog, istakao je da je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija nedavno u Njujorku na marginama 68. zasjedanja GSUN-a razgovarao s libijskim ministrom vanjskih poslova Mohamedom Abdulazizom o povratku bosanskohercegovačkoj firmi na libijsko tržište.

Tom prilikom je libijski ministar pozvao bosanskohercegovačke firme da se vrate u njegovu zemlju, te ponudio pomoć za olakšavanje kontakata i povratka bosanskohercegovakoj firmi u Libiju, a razgovaralo se i o mogućnosti da delegacija BiH posjeti Libiju te da se i na taj način tržište Libije i potencijalni investitori povežu sa našim kompanijama.

Kapetanović je naglasio i da je MVP BiH u stalnom kontaktu s libijskim MVP-om, a planirano je da pitanja povratka bosanskohercegovačkih kompanija, naplate potraživanja, te općenito prilike za bh. kompanije na libijskom tržištu budu dodatno aktuelizirana i na narednom trilateralnom sastanku BiH - Republika Turska - Republika Srbija.

Poznato je da sve tri zemlje imaju problema sa naplatom potraživanja u Libiji, a jedna od tema bi trebala biti mogućnost za zajednički nastup i učešće firmi na projektima u ovoj zemlji. Sastanak koji je organizirao MVP BiH bio je prilika da se na jednom mjestu razmjene iskustva bosanskohercegovačkih kompanija od kojih su se neke, poput "Energoinvesta" i "Bosna S Oila", vratile na libijsko tržište.

U diskusiji je učestvovala većina prisutnih koji su sa svoje strane predstavili iskustva, očekivanja, mogućnosti, interese i konkretne prijedloge vezano za daljnje poslovanje u Libiji i saradnju sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH, kao i sa MVTEO BiH i VTK BiH. Kao najveće probleme sa kojima se susreću istaknuli su nemogućnost naplate potraživanja za obavljene poslove, nepovoljnu sigurnosnu situaciju u Libiji, neoptimalan vizni režim, te problem osiguranja bankarskih garancija.

Ovom prilikom izražena je zahvalnost za podršku koju bosanskohercegovačkim kompanijama pružaju Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ambasada BiH u Tripoliju te je u tom smislu pozdravljeno i organiziranje današnjeg sastanka.

Učesnici sastanka su se saglasili u ocjeni da je Libija veoma perspektivno i za Bosnu i Hercegovinu izuzetno važno tržište te istaknuli važnost daljnjeg zajedničkog nastupa i saradnje, te usvojili zaključke o narednim koracima i aktivnostima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici firmi MIMS, "Energoinvest", "Hidrogradnja", "Širbegović", GP "Bosna", "Bosna S-oil", "Bosnalijek", "Kosmos" Banja Luka, "Vrba" Žepče, "Euroengineer", "Firma", "Umel Tuzla", te predstavnik IPSA instituta, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.