NavMenu

Holandski eksperti iz oblasti pčelarstva u Sokocu

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.10.2013. 15:43
Komentari
Podeli

Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica u srijedu (9. oktobar 2013.) je primio eksperte iz oblasti pčelarstva Lendert Levena i profesionalnog pčelara iz Holandije Joroena Vorsoma, specijalistu za polinaciju i markenting u pčelarstvu. Posjeta je organizovana u okviru stručnog predavanja koja su u organizaciji Saveza udruženja pčelara Republike Srpske i Udruženja pčelara "Glasinac" Sokolac, stručnjaci iz Holandije održali za pčelare Sarajevsko-romanijske regije, prenosi portal Palelive.com.

Načelnik opštine Milovan Bjelica, goste iz Holandije je upoznao sa aktivnostima na pripremi i realizaciji niza projekata koji su najvećim dijelom u vezi sa nastojanjima na unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

Kako su rekli iz opštine Sokolac, bez obzira na druge mogućnosti, najveća šansa za razvoj i novo zapošljavanje u toj opštini je poljoprivreda u okviru koje, svakako treba istaći pčelarstvo. Bjelica je rekao da imaju čistu i zdravu sredinu.

Imamo udruženje pčelara koje može biti za primjer svim drugim udruženjima i organizacijama. Imamo ozbiljne i stručne ljude koji mogu, uz pomoć opštine, države i kroz ovakva predavanja pčelarstvo podići na znatno viši novo. Mi te preduslove moramo iskoristiti kako bi naši ne samo pčelarski već i drugi proizvodi našli mjesto na tržištu. Proizvodnja zdrave hrane je naša budućnost u stvaranju boljih uslova za rad i život u ovoj sredini. Nastojimo i našu turističku ponudu unaprijediti i učiniti dostupnom široj javnosti. U tom cilju već smo angažovali niz eksperata iz raznih oblasti, pa nam je i ova radna posjeta stručnjaka iz Holandije dobro došla - rekao je između ostalog Bjelica.

Ekspert za bolesti i zdravstvenu zaštitu pčela, Leendert Leven, bio je prijatno izneneđen aktivnostima koje lokalna zajednica čini na unapređenju poljoprivrene proizvodnje.

Holandska nevladina organizacija "Agritera" u okviru koje je i upriličena posjeta pčelarima Republike Srpske, ima ozbiljne namjere da sarađuje sa pčelarima i ostalim poljoprivrednim proizvođačina. Malo je sredina koje imaju ovakve resurse za proizvodnju zdrave krane. I zato vjerujem da ovi vrijedni ljudi mogu daleko više proizvoditi a njihovi proivodi biti prepoznatljivi na evropskom tržištu.

- Sigurno je da ću se u Holandiju vratiti sa mnogo lijepih utisaka i našoj organizaciji predložiti određene smjernice daljeg unapređenja saradnje - rekao je Leven.

U toku jučašnjeg dana ekspreti iz Holandije, zajedno sa predsjednikom Savaza udruženja pčelara Republike Srpske, Radivojem Maksimovićem, i predstavnicima Udruženja "Glasinac" posjetili su nekoliko ovdašnjih pčelara, kako bi se upoznali sa situacijom na terenu, nakon čega su u "Romanijaputevima" održali predavanja o bolestima pčela i kako doći do kvaliteta i kvantiteta pčelinjih proizvoda prema standardima Evropske inije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.