NavMenu

Počele rasprave o zaštiti izvorišta pitke vode "Sarajevsko polje"

Izvor: eKapija Srijeda, 09.10.2013. 22:50
Komentari
Podeli

Prezentacija Projekta istražnih radova i definisanja obuhvata i granica zaštitnih zona sa svrhom donošenja Odluke o provođenju zaštite izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje" održana je u srijedu u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo za čelnike resornih entitetskih ministarstava, Kantona te Grada i općina u njegovom sastavu, kao i komunalnih preduzeća, stručnih i naučnih institucija.

Kako je saopšteno na sajtu Vlade KS, projekt je izradio Institut za hidrotehniku Sarajevo, dok su u njegovoj pripremi učestvovale brojne nadležne institucije od općinskih do entitetskih nivoa vlasti.

- Izradom ovog projekta stvorene su pretpostavke za inoviranje propisa o zaštiti izvorišta pitke vode u Sarajevskom polju, odnosno donošenje novih odluka. Istovremeno, stvoreni su i preduslovi za rješavanje nagomilanih problema u vodozaštitnom području, od neregulisanih imovinsko-pravnih odnosa, bespravne gradnje, nezadovoljstva stanovništva zbog ograničenja u korištenju njihovih posjeda, a koji su prisutni zbog neprovođenja važeće Odluke o zaštitim zonama koja datira još iz 1987. godine - kazala je pomoćnica ministra za zaštitu okoliša KS Zijada Krvavac.

Ona je naglasila da je zaštita Sarajevskog polja od velikog značaja za održivo i dugoročno vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo, a o značaju realizacije ovog projekta govori podatak da zahvatni objekti Bačevo, Konak, Sokolović kolonija i Stup osiguravaju 90% potreba za vodom stanovnika.

- Imajući u vidu ove činjenice, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštiite okoliša je pokrenulo aktivnosti na izradi projekta u cilju definiranja tehničkih i pravnih elemenata zaštite ovog izvorišta - dodala je Krvavac.

Kako je pojasnila Ljiljana Pelidija, direktorica Zavoda za izgradnju KS, koji je koordinirao aktivnosti u pripremi projekta, biće neophodno donijeti nove odluke od strane entitetskih vlada o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje jer je utvrđeno da granice zaštitnih zona prelaze granice entiteta.

- Također će se narednih dana odvijati i rasprava o pomenutom elaboratu u općinama Ilidža, Trnovo i Hadžići na čijim područjima se nalaze izvorišne zone, a potom će elaborat biti dostavljen i Agenciji za vodno područje na mišljenje - dodala je direktorica Pelidija, a što je potvrdila i pomoćnica resornog federalnog ministra za vodoprivredu Hazima Hadžović.

U okviru prezentacije, voditeljica projekta sa Instituta za hidrotehniku Dalila Jabučar istakla je da je projektom predviđeno prikupljanje svih podataka o trenutnom kvalitetu vode na izvorištu, kvalitetu i intenzitetu zagađenosti površinskih voda koje mogu uticati na vode u podzemlju Sarajevskog polja, raspoloživim količinama voda u različitim hidrološkim prilikama, posebno u sušnom periodu, kao i podaci o uticaju ljudskih aktivnosti na ovo područje. Na osnovu dobivenih podataka definiraće se administrativne granice zaštitnih zona, te dati obrazloženje zaštitnih mjera po pojedinim zonama.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić je pohvalio projektne aktivnosti te naglasio da će njihovo sprovođenje riješiti probleme nelegalne gradnje i imovinsko-pravnih odnosa u zonama zaštite voda u ovoj općini, ali i spriječiti zagađenje izvorišta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.