NavMenu

Milion sadnica za jedan dan - Volonterska akcija pošumljavanja BiH biće održana 24. oktobra

Izvor: eKapija Srijeda, 09.10.2013. 13:11
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Volonterska akcija pošumljavanja BiH "Let"s do it – Milion sadnica za jedan dan" počinje 24. oktobra u 10 sati, a sinhronizovano će se održati u čitavoj BiH. Organizatori projekta su UG Ruke iz Sarajeva i UG Mozaik prijateljstva iz Banje Luke. U akciji će učestvovati 20.000 volontera iz cijele BiH. Milion sadnica koštat će 600.000 KM, a pokrit će 400 hektara, prenosi "Klix.ba".

Predsjednik UG Ruke, Božidar Mihajlović, naveo je kako je ideja za akciju proizašla iz saznanja da se u BiH ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava zemlje. Osnovni ciljevi akcije su sadnja milion sadnica drveća, učešće najmanje 20.000 volontera i podizanje svijesti, te edukacija javnosti o zaštiti životne sredine i važnosti ekosistema.

- U subotu, 5. oktobra, održana je pilot akcija u kojoj su učestvovali samo volonteri našeg udruženja, a cilj je bio obuka u sadnji drveća, kako bi mogli koordinirati ovom velikom akcijom. Akcija je održana na Čavljaku, a 25 volontera posadilo je 450 sadnica crnog bora - rekao je Mihajlović.

Svi zainteresovani za učešće u akciji mogu se registrovati na veb stranici "Letsdoit.ba".

Koordinator akcije, Junuz Elkaz, naveo je kako se ovom akcijom pokušavaju u fokus javnosti staviti općekorisne funkcije šuma, o kojima građani nisu toliko upoznati, poput zaštite tla, prečišćavanja voda, proizvodnje kisika i sl.

Akciji se odazvala i Federalna uprava za šumarstvo te animirala sve šumarske institucije u FBiH i očekuje njihov značajan angažman u osiguravanju sadnog materijala, kao i u organizaciji i nadzoru sadnje.

- Volio bih da ova akcija postane nešto što se održava svake godine. Mi ćemo, kao šumari, učiniti sve da je podržimo - rekao je Omer Pašalić, direktor Uprave za šumarstvo FBiH.

Važnost akcije prepoznala je i organizacija Ujedinjenih nacija, te kroz svoj program UN Volontera podržala projekt.

- Nadamo se da će ova akcija povezati ljude i pokazati da zajedničkim snagama možemo graditi bolje uslove za život - rekla je Hyun-Joo Youn, iz UNDP BiH, i dodala kako se nada da će i dalje sarađivati sa organizatorima akcije te ukazala kako će se ona održati baš na Dan Ujedinjenih nacija.

Generalni sponzor projekta "Let's do it – milijun sadnica za 1 dan" je "HT Eronet".

- Želim čestitati inicijatorima i organizatorima ovog hvale vrijednog projekta, grupi mladih entuzijasta iz udruženja građana "Ruke" i "Mozaik prijateljstva", koji pokušavaju podići svijest ljudi o tomu koliko je zaštita prirode važna za sve nas i kakvo prirodno okruženje trebamo ostaviti novim generacijama. "HT Eronet", kao društveno odgovorna tvrtka, već dvije godine je generalni sponzor projekta "Let's Do It- očistimo zemlju za 1 dan", a evo ove godine smo s ponosom po prvi put i uz akciju "Milijun sadnica za 1 dan", koja je prvenstveno posvećena pošumljavanju, i koja će nesumnjivo i ovoga puta okupiti veliki broj volontera - izjavio je Vedran Marijanović, predstavnik Odjela za korporativne komunikacije "HT Eroneta".

Akcija pošumljavanja odvijaće se prema ranijim planovima pošumljavanja šumsko-privrednih društava, a angažovanjem volontera pružiće im se značajna podrška. Sadiće se četinarske vrste drveća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.