Izvor: eKapija | Srijeda, 09.10.2013.| 12:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izloženi protutipovi studenata i uručene novčane nagrade na 5. Green design Festivalu

Inside by Ećo sa svojim edukativnim Centrom Format, učestvovao je na Sarajevo Green Design Festivalu kroz izložbu protutipova i dodjelu novčanih nagrada studentima Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.


Sarajevo Green Design Festival (SGDF), s petogodišnjom tradicijom održavanja, ima za cilj povezivanje proizvodne i kreativne industrije u cilju razvoja Green tehnologija, proizvoda i jačanja konkurentnosti domaće industrije. S tim u vezi, sastavni dio SGDF su radionice s industrijom, "business to business" susreti sa stranim investitorima, promocija green tehnologija pojedinih lokalnih industrija i promocija razvoja studija i naučnih programa na univerzitetima u Bosni i Hercegovini s ciljem obezbjeđivanja trajne podrške industriji.


Do saradnje između SGDF i Inside by Ećo (u okviru kojeg je i Centar za specijalističke edukacije – Format), došlo je kroz programski zadatak: "Uređenje enterijera Green Design Centra", u sklopu katedre "Enterijeri i dizajn" na Arhitektonskom fakultetu, koju vode Prof. Dr. Erdin Salihović i Va. Dr. Nermina Zagora. Pored konkursa za enterijersko uređenje koje je raspisao SGDF, Inside by Ećo u saradnji s Formatom, objavio je poseban konkurs za dizajn komadnog namještaja u sklopu pomenutog zadatka.


Komisiju za evaluaciju činili su: Prof. Dr. Erdin Salihović i Va. Dr. Nermina Zagora ispred AFS, Prof. Dr. Elma Durmišević ispred Green Design Centra, Elma Rahmanović, dia ispred firme Inside by Ećo i Narcisa Bašić-Gaković, dia ispred Centra Format. Izabrana su četiri studentska rada za dizajn komadnog namještaja.


Na završnoj večeri SGDF, Suad Ećo, direktor firme Inside by Ećo, uručio je nagrađenim studentima novčane nagrade i to:

1. nagrada u iznosu od 500,00 KM, Bulić Haris i Dudić Dea
2. nagrada u Iznosu od 300,00 KM, Begović Tarik i Kahrović Lejla
3. nagrada u iznosu od 200,00 KM, pravosnažno za dvije grupe: Čaušević Edita i Derviši Edin / Junuzović Lejla i Ibrahimagić Nađa


Pored novčane nagrade, poseban značaj za studente predstavljala je izrada protutipova projektovanog namještaja. Firma Inside by Ećo, u saradnji s Centrom Format, izradila je protutipove i omogućila studentima praktično iskustvo kroz upoznavanje svih faza tehnološkog procesa izrade namještaja. U sklopu Nastavnog plana i programa Arhitektonskog fakulteta nije predviđena praktična nastava, te ovakve prilike omogućavaju studentima stvaranje dodatnih kompetencija koje se traže na tržištu rada.


Inside by Ećo, Centar Format i Arhitektonski fakultet u Sarajevu nastavljaju saradnju i ove akademske 2013./2014. godine, kroz planiranje različitih aktivnosti po pitanju spajanja teoretskog, kreativnog i praktičnog rada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.