NavMenu

Riješen problem autoceste kod Počitelja - Kreće izrada glavnog projekta najdužeg mosta na koridoru 5C

Izvor: eKapija Utorak, 08.10.2013. 15:26
Komentari
Podeli

(Foto: Jpautoceste.ba)

Direktor JP "Autoceste FBiH" Ensad Karić, direktor IPSA Instituta Amir Fejzić, te direktor kompanije "Divel" Elmedin Voloder, potpisali su danas Ugovor za pružanje usluga za izradu glavnog projekta autoceste na Koridoru Vc, dionica Počitelj – Zvirovići. Vrijednost Ugovora iznosi 1.757.780 EUR, a sredstva su osigurana iz granta Evropske investicijske banke (EIB). Rok za izradu glavnog projekta je 14 mjeseci od potpisivanja Ugovora, saopšteno je na sajtu "Autocesta FBiH".

- Potpisivanjem Ugovora riješen je položaj autoceste kod Počitelja. Ovim se stvaraju preduslovi za povezivanje Počitelja sa Međugorjem sve do granice sa Hrvatskom. Na obostrano zadovoljstvo do rješenja smo došli nakon intenzivnih konsultacija sa predstavnicima lokalnih zajednica. Položaj mosta na ovoj dionici će biti sjeverno od Počitelja čime će se sačuvati staro jezgro grada - izjavio Karić.

"Autoceste FBiH" su pokrenule aktivnosti na osiguranju sredstava za skoru izgradnju ove dionice. Projektovanjem poddionice Počitelj – Zvirovići stvoriće se uslovi za nastavak izgradnje autoceste i njeno povezivanje za magistralnom cestom M17 kod Počitelja. Današnjim potpisivanjem ugovora za izradu glavnog projekta konačno se rješava položaj autoceste kod Počitelja čije je pitanje otvoreno još od 2006. godine.

- Govoreći u građevinskom i u investicijskom smislu, priča o Koridoru 5c pomjera granice, pa mi je zadovoljstvo da najavim da će se u okviru ovog Ugovora projektovati najduži most na Koridoru 5c - naglasio je Karić.

Načelnik Općine Čapljina Smiljan Vidić posebno je istakao da svi rezultati koje je do sada postiglo preduzeće "Autoceste FBiH" garantuju da će i ovaj Ugovor biti realizovan kvalitetno i u predviđenom roku. Ovim Ugovorom je završena priča koja se vuče već deset godina, a tiče se izgradnje mosta kod Počitelja. Sada je to pitanje konačno riješeno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.