NavMenu

Vlada FBiH dala zeleno svijetlo za izgradnju hidroenergetskih objekata snage veće od 10 MW

Izvor: eKapija Utorak, 08.10.2013. 13:52
Komentari
Podeli

Federalna vlada je prihvatila informaciju o mogućnosti korištenja hidropotencijala za izgradnju hidroenergetskih objekata u Federaciji BiH instalirane snage veće od 10 MW, prenosi portal Energetika.ba.

U ovom materijalu je konstatirano da Federacija BiH ima značajne neiskorištene hidroenergetske potencijale, sa mogućnošću izgradnje novih kapaciteteta čija se ukupno instalirana snaga procijenjuje na oko 2.400 MW, a energija na oko 5.500 GWh i koje treba staviti u funkciju razvoja energetskog sektora i privrednog razvoja u cjelini.

Zaduženi su nosioci aktivnosti na pripremi i izgradnji objekata iz Odluke o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi izgradnje prioritetnih elektroenergetskih objekata. Izboru strateških partnera i pristupanju dodjeli koncesija i pojedinačnih odluka navedenih u ovoj informaciji i da dostave kompletne informacije Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

Riječ je o do sada realiziranim i planiranim aktivnostima u narednom periodu, ažuriranim rokovima za realizaciju, problematici koja je pratila realizaciju pripreme i izgradnje prioritetnih projekata, uključujući izjašnjenje u pogledu realnih vlasitih mogućnosti, obima i broja prioritetnih projekata, koje, po vlastitoj ocjeni, mogu realizirati u periodu do 2020. godine.

Također, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je obavezano da nakon pribavljanja i analitičkog sagledavanja dostavljenih podataka informira Vladu Federacije BiH i predloži moguće načine i modele za poduzimanje aktivnosti u narednom periodu iz javnog i privatnog sektora u Federaciji BiH.

Planskom i intezivnijom realizacijom projekata izgradnje hidroenergetskih objekata, u skladu sa Strateškim planom i programom razvoja energetskog sektora u FBiH i Odlukom Vlade o proglašenju javnog interesa za pripremu i izgradnju energetskih objekata, uključujući i objekte koji nisu obuhvaćeni odlukama Vlade.

Na ovaj način dugoročno bi se omogućila sigurnost u snabdijevanju Federacije električnom energijom, otvaranje novih radnih mjesta, održivi razvoj, razvoj privrede u cjelini, kao i ispunjavanje obaveza preuzetih međunarodnim ugovorima vezano za korištenje obnovljivih izvora energije i zaštitu okoliša.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.