Izvor: eKapija | Utorak, 08.10.2013.| 09:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hoće li mlijeko iz BiH dobiti zeleno svijetlo za izvoz u EU?

Proizvođači mlijeka u očekivanju dolaska kontrolora imaju pune ruke posla - pripremiti teren i ispuniti niz uslova i visokih standarda u proizvodnji, kako bi dobili zeleno svjetlo za izvoz mlijeka u zemlje EU, prenosi portal Indikator.ba.

- Dio značajnijih farmera je i osposobljen. Problemi bi mogli nastati kod farmera koji imaju manju proizvodnju mlijeka i oni će se morati odlučiti da li će se osposobljavati - kaže Slavko Stevanović, sekretar Agencije za kontrolu hrane, izvijestila je FTV.

I dok oko 20.000 poljoprivrednih domaćinstava čeka dozvolu za izvoz domaćeg mlijeka, uvoz u BiH raste.

Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja stočara, tvrdi:

- Najviše ubire uvoznički lobi. A uvoznički lobi ne može da radi bez nekoga iz vrha države.

- Postoje prelemani. Naše mlijeko će uvijek biti skuplje od mlijeka iz Hrvatske ili Mađarske - jer će morati da se placaju prelemani, oni su zaštita, a mi toga nemamo. Kod nas ulazi sve i dovodi nas do nerentabilnosti. Zbog uvozničkog lobija - naglašava Risto Arsenović, koordinator Asocijacije poljoprivrednih udruženja.

Upravo zbog toga kupujemo svoje mlijeko u tuđoj ambalaži. Kako kaže Nikolić, maše mlijeko se izveze, pakuje se u drugoj državi i ponovo se vraća nama.

BiH je prije ulaska Hrvatske u EU bila najveći izvoznik mlijeka u ovu zemlju. U BiH je godišnje otkupljivano 200 miliona litara mlijeka, a čak četvrtina išla je ka hrvatskim prerađivačima.

Ured za veterinarstvo BiH, u skladu sa propisima iz tzv. Pravilnika o odobravanju objekata u Evropskoj uniji (EU), dao odobrenje za izvoz u EU za pet mljekara u BiH ("Milkos", "Mlijekoprodukt", "Meggle", "Zott" i "Livanjska mljekara), a uz podršku USAID/Sida FARMA projekta u proteklih nekoliko dana organizovana je provjera za dvije mljekare.

U narednom periodu očekuje se posjeta Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU (FVO) iz Dablina, u okviru koje će FVO inspektori provjeriti sistem i donijeti odluku o mogućnosti izvoza mlijeka iz BiH u EU.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.