NavMenu

Češka razvojna agencija obezbijedila 2 mil KM za istraživanje geotermalnih potencijala u Doboju

Izvor: eKapija Utorak, 08.10.2013. 09:10
Komentari
Podeli

DobojDoboj

Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović prisustvovao je u ponedeljak (7. oktobar 2013.) u Doboju potpisivanju Memoranduma o nastavku saradnje u vezi sa primjenom projekta "Upotreba obnovljive geotermalne energije u gradu Doboju" vrijedan oko 2 mil KM, prenosi portal Capital.ba.

Memorandum iz oblasti alternativnih izvora energije potpisan je između Lokalne akcione grupe regije Doboj, grada i preduzeća "Geotest" iz Sarajeva koje je kćerka istoimene češke firme iz Brna.

Suljkanović je istakao da je Češka razvojna agencija u grad Doboj do sada uložila više od 3 mil KM.

- Ukoliko se obistine predviđanja da je Doboj bogat geotermalnim vodama to će biti iskorišteno za upotrebu ove energije za grijanje povratničke škole "Sveti Sava" u Ševarlijama, izgradnju plastenika u određenim povratničkim i ostalim mjestima - rekao je Suljkanović.

On je dodao da je u planu i izrada studija za priključivanje gradskih javnih ustanova na sistem grijanja kao što su bolnica, Dom zdravlja, škole i neki drugi objekti.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić rekao je da će grad izdvojiti minimalna sredstva za realizaciju projekta u iznosu do 100.000 KM, te izrazio zadovoljstvo što će ovim projektom biti ostvarene brojne uštede, kao i zaštita životne sredine.

Ambasador Češke u BiH Tomaš Sunjog izjavio je da je za prvu fazu projekta, u kojoj će biti ispitan geotermalni potencijal na području Doboja, obezbijeđen grant Češke razvojne agencije od oko 1,1 mil KM.

Češki ambasador je najavio i izgradnju Regionalne deponije na području grada Doboja, koja bi obuhvatila 15 opština iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Češka razvojna agencija izdvojila bi grant sredstva u iznosu od 50% ukupne vrijednosti, dok bi ostatak bio obezbijeđen lobiranjem kod međunarodnih banaka.

Direktor firme "Geotest" iz Sarajeva Damir Kasum izjavio je da će geofizička istraživanja na terenu započeti tokom novembra, na osnovu kojih bi bili određeni potencijalni lokaliteti za bušenje bunara, te dodao da će bunari biti kopani tokom proljeća iduće godine.

Projekat iz Doboja izabran je kao najbolji u konkurenciji od 300 aplikacija, a sastoji se od prve etape – istraživanje geotermalnog potencijala, druga etapa – edukacija lokalnog stanovništva o upotrebi alternativnih izvora energije, dok je treća faza realizacija pilot-projekta upotreba modernih tehnologija za grijanje koja će biti realizovana u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Ševarlijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.