NavMenu

GOLIĆ: Uskoro akreditacija Institutu za ispitivanje materijala i konstrukcija RS

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 07.10.2013. 15:59
Komentari
Podeli

Srebrenka GolićSrebrenka Golić

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da se Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija Srpske trenutno nalazi u fazi dobijanja akreditacije po ISO standardima, čime će postati jedina sertifikovana institucija na području Republike i okruženja za obavljanje ove djelatnosti.

- Institut se razvija i uključen je u sve velike infrastrukturne projekte u Srpskoj, kao što su izgradnja Termoelektrane "Stanari", hidroenergetskog potencijala "Mrsovo", prevoj Čemerno - navela je Golić, nakon posjete ovom Institutu u Banjaluci.

Ona je novinarima rekla da Institut ima 77 zaposlenih radnika kojima se redovno uplaćuju plate i doprinosi, od čega je samo u proteklih godinu dana primljeno 10 novih vosokoobrazovanih kadrova sa zavrešnim građevinskim, arhitektonskim, mašinskim i elektrotehničkim fakultetom.

Golić je najavila da će Institut uskoro osnovati jednu poslovnu jedinicu u Istočnom Sarajevu, gdje će biti zaposlen određen broj visokoobrazovanih kadrova za potrebe ove institucije.

Ona je dodala da Institut ima veoma dobru saradnju sa banjalučkim Arhitektonsko-građevinskim fakultetom, čiji studenti ovdje stiču praktična znanja, a interesovanje za saradnju sa Institutom iskazali su i banjalučki Mašinski i Elektrotehnički fakultet.

- Zadovoljna sam načinom poslovanja Instituta, koji se ne finansira iz budžeta, već sredstva stiču vlastitim radom - navela je Golić.

Direktor Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija Republike Srpske Stevan Jovanović rekao je novinarima da je Institut, zajedno sa fakultetima, krenuo u novu eru razvoja.

- U drugoj fazi, koja je veoma zahtjevna i ozbiljna, predviđeno je formiranje sertifikacionog tijela koje će izdavati sertifikate za usaglašenost proizvoda - istakao je Jovanović.

Dekan banjalučkog Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Milenko Stanković naglasio je da postoji obostran interes za saradnju fakulteta i Instituta, kao i drugih institucija iz ove oblasti, što predstavlja okosnicu razvoja Srpske.

Ognjen Mijatović, inženjer arhitekture, koji je zaposlen u Institutu, predstavio je praktični rad mehaničkog pobuđivača vibracija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.