Izvor: biznis.ba | Ponedjeljak, 20.11.2006.| 13:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Inspire" – Mladi bh. stručnjaci uposleni na izradi medicinskih instrumenata za američko tržište

(Foto: b)

Američko-bh. kompanija "Inspire" uposlila je 14 visokoobrazovanih ljudi, od kojih su većina mladi elektroinžinjeri, a već u narednoj godini planira uposliti još 10, izjavio je osnivač i direktor ove kompanije Elvir Čaušević.

Inspire je firma koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme, i to od samog idejnog projekta, izrade prototipa, brige o kliničkim ispitivanjima, pa do konačne izrade gotovog proizvoda i njegovog plasmana na tržište. "Trenutno, u saradnji sa američkom firmom BrainScope, pravimo uređaje za automatsko ispitivanje moždanih signala. Riječ je o uređaju koji se upravo klinički ispituje na tri američka univerziteta, nakon čega ga, kao gotov proizvod, planiramo za oko dvije godine dana plasirati na tržište SAD-a", istakao je direktor Inspire-a.

Čaušević, inače povratnik u BiH, koji je kao srednjoškolac otišao u SAD, tamo okončao srednju elektrotehničku školu, fakultet, magisterij, te doktorat, koji se odnosio na mjerenje moždanih električnih signala novorođenčadi, prerano rođenih i na vrijeme rođenih beba, do sada je razvio tri medicinska patenta prihvaćena u kliničkoj praksi SAD-a.

"U BiH domaći stručnjaci rade dizajn, hardware i software ovog uređaja, odnosno kompletno idejno rješenje, i to sve po standardima SAD-a, što je dokaz da u BiH ima mnogo kvalitetnoobrazovanih i talentiranih mladih ljudi", kazao je on.

Čaušević je svoja dosadašnja iskustva u poslovanju u BiH ocijenio pozitivnim, te istakao kako se osjeti izvjesni napredak, te se, kako je kazao, zbog toga odlučio da dio projekta izmjesti u BiH. Prema njegovim riječima, osim postojećeg sjedišta firme u Tuzli i podružnice u Sarajevu, već u narednoj godini "Inspire" planira otvoriti filijale u Banjoj Luci i Mostaru.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.