NavMenu

Svijet i Evropa fascinirani kulturom Potkozarja - Turistička organizacija grada Banja Luka predstavila se na Sajmu turizma u Novom Sadu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 07.10.2013. 11:07
Komentari
Podeli

Banja LukaBanja Luka

Direktor Turističke organizacije grada Banja Luka Ostoja Barašin rekao je da su evropski i svjetski turisti fascinirani tradicijom i kulturom Potkozarja, posebno slavljenjem drevne srpske slave, izvještava RTRS.

- U autentičnom ambijentu toplog srpskog doma Potkozarja, pred turistima iz Evrope i svijeta, koji su praktično gosti na slavi, odvija se vijekovna slavska ceremonija, što kod svih njih izaziva neskriveno ushićenje i oduševljenje - izjavio je Barašin na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu.

On je dodao da evropski i svjetski turisti na slavi spoznaju nešto novo, a tako blisko i ljudski univerzalno, što će ih ponovo dovesti u Potkozarje.

- Pred turistima se uživo pojavljuju tri generacije, djed, otac i sin sa svojim porodicama, obučeni u tradicionalne potkozarske nošnje. Ostaju bez riječi kada počne slavska ceremonija, od jutarnjeg krštenja domaćina i ljubljenja ikone, preko dočeka gostiju, razmjene darova, čitanja slavske zdravice do postavljanja ručka i slavskog kolača. Negdje od pola ručka uživaju u zvucima lagane izvorne muzike tog kraja - rekao je Barašin.

On je podsjetio da su tradicija i kultura svjetski turistički megatrend, koji bilježi izuzetne poslovne rezultate.

Barašin kaže da je, osim srpske slave, veliki adut Banja Luke i avanturistički turizam, čiji je nosilac adrenalinski sport rafting.

- Banja Luka je jedan od rijetkih turističkih destinacija u svijetu, čija je prirodna staza za rafting dijelom osvijetljena, što ljubiteljima ovog adrenalinskog sporta pruža mogućnost da se i noću bore s divljim talasima moćnog i brzog Vrbasa. Poznato je, da Banja Luka spada u top-deset turističkih destinacija u svijetu, kad se radi o raftingu - rekao je Barašin.

On je naveo da banjalučki turizam bilježi dobre rezultate, uprkos izuzetno teškoj ekonomskoj krizi koja potresa svijet, Evropu i region.

- Samo u avgustu Banja Luku je posjetilo 7% više turista nego u istom mjesecu prošle godine. Istovremeno, ostvareno je za 43% više noćenja u odnosu na avgust prošle godine - rekao je Barašin.

On je podsjetio da je za osam mjeseci ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, u Banja Luci ostvareno 7% više posjeta i noćenja, što je ocijenio kao dobar rezultat u doba sveopšte ekonomske krize.

Banja Luka je bila domaćin Svjetskog prvenstva u raftingu 2009. godine, kao i Međunarodnog kozarskog etno-festivala, koji je ove godine bio održan početkom jula u selu Piskavica 32 kilometra od Banjaluke.

Turistička organizacija Banja Luke svoju turističku ponudu predstavila je na sajamskom štandu Turističke organizacije Republike Srpske.

Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu, jedna od najatraktivnijih sajamskih manifestacija Novosadskog sajma, završio se 6. oktobra.

(Napomena: tekst je preuzet sa sajta RTRS-a od 06.10.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.