NavMenu

Inovatori iz BiH nagrađeni na Međunarodnoj izložbi inovacija "Arka" u Zagrebu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 07.10.2013. 10:40
Komentari
Podeli

Inovacije članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine nagrađene sa tri medalje organizatora i jednom specijalnom nagradom novoustanovljenom "Medaljom slavnih", Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA), na 11. Međunarodna izložba inovacija "Arka" u Zagrebu, javlja Radio BM.

Inovaciju sarajevskog stomatologa Nedžada Muftića lično je, među 159 inovacija iz deset zemalja, odabrao prof. dr Andraš Vedreš (Andras Vedres), predsjednik IFIA-e. Radi se o implantu od dentalnog cimenta, koji se ugradi u zubnu šupljinu, i o specijalnim iglama, pomoću kojih se u implantu izrade kanali koji produžavaju prirodne zubne kanale za visinu implanta. Na taj način zubaru je olakšan pristup uskim kanalima i daljnji rad na liječenju zubnog korijena.

Zdravko Bosnić, iz Banja Luke, nagrađen je zlatnom medaljom za inovaciju čiji naslov pomalo asocira na zagonetnu "kvadraturu kruga" (Trouglasto turbinsko kolo). Riječ jee, zapravo, o turbini sa beskrajnom trakom postavljenom na tri osovine, koje geometrijski predstavljaju vrhove pravougaonog trokuta. Na traci se, uz lopatice, nalaze i posude koje zahvataju vodu i podižu je na visinu sa koje se voda može slobodnim padom odvoditi na oranice ili se akumulirati u iskopanom jezeru, u bazenu i sl.

Srebrenu medalju dobila je Meliha Klopić, iz Cazina, za pastu za depiliranje, za koju je prije 15-ak dana dobila i prvu nagradu Delegacije EU u BiH, na konkursu za inovacije mladih. Ova pasta sastoji se čak od 11 prirodnih elemenata, uglavnom ljekovitih i vrlo učinkovitih u bezbolnom otklanjanju dlačica.

Bronzanu medalju dobio je bugojanski veterinar Sanel Alagić za sondu pomoću koje se jednostavno i brzo izvlače zaglavljeni predmeti u jadnjaku velikih i malih preživača.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.