Izvor: eKapija | Nedjelja, 06.10.2013.| 19:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Općina Goražde pokreće tužbu protiv HE "Piva"

(Foto: Gorazde.ba)

Nakon što su propali svi pokušaji o vansudskoj nagodbi Općine Goražde i rukovodstva HE "Piva", Općinsko vijeće Općine Goražde na desetoj redovnoj sjednici donijelo je Odluku o odobrenju za podnošenje tužbe za naknadu štete protiv te hidroelektrane za naknadu štete nastale usljed poplavnog vala u periodu od 1. do 4. decembra 2010. godine na području općine Goražde. Riječ je o višemilionskim štetama, a prema urađenoj studiji procjena, direktna šteta je oko 7 mil KM i indirektna oko 8 mil KM, navodi se na općinskom sajtu.

- Na naše upite da se organizuje jedan zajednički sastanak, da li u sjedištu HE "Piva" ili u Vladi Crne Gore, nažalost nismo naišli na razumjevanje, svi odgovori su bili prebacivanje odgovornosti na drugoga, to jest da je jedna firma iz Italije ta koja je dobila koncesije kada je u pitanju HE "Piva", da još uvijek Srbija ima određene nadležnosti i mi smo vidjeli da se vješto izbjegava taj sastanak koji je trebao da se desi. Mi smo imali veliku štetu na vodovodnoj mreži, kanalizacionom sistemu, obaloutvrdama kao i putnim komunikacijama. Iz studije koja je urađena na bazi stručnih ljudi koji su radili i to je najjača podloga koju imamo. Studiju smo skupo platili, ali ona se pokazuje vrlo opravdanom i mi ćemo na bazi te Studije tačno dokazati šta je to općinsko i šta mi možemo da tražimo kao naknadu – istakao je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Ramović je još jednom podvukao da se tužba odnosi isključivo na štete pričinjene nad dobrima u vlasništvu Općine Goražde i ukoliko se tužba riješi u korist Općine, sredstva će biti utrošena za sanaciju šteta, prije svega onih pričinjenih na obaloutvrdama rijeke Drine, te kanalizacionoj i vodovodnoj mreži. Također je naglasio da tužbu mogu pojedinačno podnijeti i građani čija su dobra pretrpjela štetu kao i privredni subjekti. Prema trenutnim podacima, tužbu protiv HE "Piva" do sada su pokrenule tri firme sa ovog područja.

S obzirom na to da je riječ o višemilionskim štetama, osim općinskog pravobranioca, Ramović ističe da su spremni angažovati cijeli advokatski tim.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE