NavMenu

Krajem novembra prve informacije o stanju klizišta u Zenici - Općina uspostavlja katastar klizišta

Izvor: eKapija Nedjelja, 06.10.2013. 14:13
Komentari
Podeli

Općina Zenica u saradnji sa Nacionalnim institutom za monitoring i unapređenje okoliša iz italijanskog grada Potenza, nastavlja sa realizacijom ekstenzije projekta "Hidrozen II". Radi se o uspostavi monitoringa klizišta na teritoriji te općine.

Kako je saopšteno na sajtu općine, ovim projektom stvaraju se uslovi za uspostavljanje geoinformacionog sistema za praćenje klizišta. Kao ogledni primjer je odabrano klizište Hece, gdje su postavljeni betonski reperi i svakih petanest dana vrši se geodetsko snimanje i podaci šalju na obradu u Italiju.

Projekt traje od aprila i završava krajem novembra ove godine. Po završetku projekta, dobiće se informacija o klizištu Hece i fizibiliti studija za najoptimalniji način praćenja klizišta i trajne mjere sanacije, prema evropskim standarima.

U projekt su uključeni i predstavnici Srbije (Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja - odsjek za geološka istraživanja ) i regija Shkodra iz Albanije, koja ima slične probleme na Skadarskom jezeru.

Ovim projektom je obuhvaćena i posjeta Nacionalnom institutu u Potenzi u sklopu koje je izvršena i završna obuka. Osim uslova koje je zenička općina ispunila, a radi se o uspostavi geoinformatcionog sistema za praćenje klizišta i obuci tima stručnjaka od 9 članova (geologa, geoteta, građevinskih inženjera, IT stručnjaka), uspostavom prekogranične saradnje stekli su se i preduslovi za apliciranje prema EU fondovima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.