Izvor: Glas Srpske | Subota, 05.10.2013.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Trebinjski "Novoteks" i "Šume Srpske" najveći poreski dužnici u RS

(Foto: b)

"Šume Srpske" i trebinjski "Novoteks", koji je u stečaju, najveći su poreski dužnici u RS, a ove firme duguju po 50,2 mil KM, pokazuju najnoviji podaci Poreske uprave RS.

Značajnim povećanjem duga u odnosu na prošli mjesec "Šume Srpske" su dostigle "Novoteks" koji je mjesecima bio na prvom mjestu liste najvećih dužnika u Srpskoj.

Odmah iza njih nalazi se "Birač" u stečaju sa dugom od 34,2 mil KM, a slijede ga Klinički centar Banjaluka sa dugom od 23 mil KM, te bolnica u Istočnom Sarajevu sa dugom od 20,3 mil KM.

Iza ovih preduzeća nalazi se "Swisslion Industrija alata Trebinje" sa dugom od 17,4 mil KM, preduzeće "Darko produkt" u stečaju iz Banjaluke koje duguje 14,7 mil KM , te "Famos" iz Istočnog Novog Sarajeva 11,7 mil KM, koliko duguju i "Dobojputevi", koji su u stečaju. "Balkal", takođe u stečaju, duguje 11,3 mil KM.

V.d. direktora "Šuma RS" Radenko Laketić rekao je ranije da iznosi koje PURS objavljuje predstavljaju obavezu koju su "Šume" imale do promjene Zakona o šumama.

On je istakao da su "Šume" po zakonu iz 2008. godine, imale obavezu da uplaćuje u budžet 10% od vrijednosti prodatih sortimenata na panju, da bi se nakon toga kompletan taj iznos vraćao "Šumama" za biološke investicije.

- Međutim, "Šume" taj iznos nisu uplaćivale u budžet, već su ga ulagale direktno u biološke investicije, odnosno nisu sprovele propisanu proceduru. To je promijenjeno i sada "Šume" taj novac izdvajaju na poseban račun na nivou preduzeća. Formirana je komisija koja radi na tome da se iznađe rješenje za ovaj problem - naglasio je Laketić.

U Kliničkom centru Banjaluka ranije su rekli su da su svjesni težine problema, te da se pokušava naći najbolji način kako bi se problem dugovanja riješio.

Područni centri

Prema podacima PURS-a najveća dugovanja su u Područnom centru Banjaluka gdje iznose 431,4 mil KM, dok su najmanja u Područnom centru Bijeljina i to 46,6 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.