NavMenu

Provjere kvaliteta mlijeka u BiH prije izvoza u EU

Izvor: Nezavisne novine Subota, 05.10.2013. 08:22
Komentari
Podeli

Kancelarija za veterinarstvo BiH provela je niz kvalitetnih provjera mljekara u BiH uoči dolaska predstavnika Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU iz Dablina, u okviru kojeg će biti provjeren sistem i donesena odluka o mogućnosti izvoza mlijeka iz BiH u zemlje EU.

Nakon što je Kancelarija za veterinarstvo BiH, u skladu sa propisima iz takozvanog "Pravilnika o odobravanju objekata u EU", dala odobrenje za izvoz mlijeka u EU za pet mljekara u BiH - "Milkos", "Mlijekoprodukt", "Meggle", "Zott" i "Livanjska mljekara", uz podršku USAID/Sida FARMA projekta organizovana je provjera za dvije mljekare i njihove dobavljače mlijeka.

Tokom dva seminara, održana ove sedmice, više od 30 veterinarskih inspektora detaljno je upoznato sa domaćom i EU regulativom za ovu oblast, a realizovani su i pregledi dvije mljekare i dvije velike farme koje ih snabdijevaju mlijekom za izvoz, saopšteno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Jedan seminar održan je u Kozarskoj Dubici, gdje su predmet pregleda bili mljekara "Mlijekoprodukt" i farma muznih krava "Arsenić", a trenutno je u toku vježba u mljekari "Zott" u Gradačcu i farmi "Omičević" u Odžaku.

Eminentni stručnjaci iz Slovenije prenijeli su svoja iskustva veterinarskim inspektorima iz BiH zaduženim za kontrolu mljekara i farmi, kako bi se sve što je EU propisala primijenilo u BiH, navodi se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.