Izvor: eKapija | Petak, 04.10.2013.| 14:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

LAGUMDŽIJA: Velike sume novca protiču nam Drinom

Rijeka Drina (Foto: eKapija)

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kazao je da bi korištenje korita rijeke Drine u sektoru energetike bilo od velikog značaja za integraciju i unutar zemlje, a i u regionalnom kontekstu, prenosi portal Energetika.ba.

Lagumdžija je, kao panelista na Croatia Foruma na temu "Evropska energetska sigurnost", kazao da je dobro imati izbora između saradnje i konflikta kada je u pitanju energetski sektor te da je vanjska politika instrument upravo za takva pitanja.

- Ako je ishod saradnja, onda se može i nešto postići. Ali ako je to konflikt, kao što je to često slučaj kada je u pitanju energetski sektor, onda se kreira nestabilnost, nepravda i trajno stanje nemira - rekao je Lagumdžija.

On je kazao da saradnja u energetici vodi do kohezije i da konflikti dovode do segregacije. Lagumdžija je istakao da u tom slučaju najviše ispaštaju građani, koji mogu živjeti u bijedi iako to ne zaslužuju, upravo zbog nedostatka saradnje.

On se osvrnuo i na projekte Transjadranskog plinovoda (TAP) i Jadransko-jonskom plinovodu (IAP) i kazao da se ovi projekti mogu pretvoriti u marketinške produkte koji će proizvesti sinergiju.

- Ako smo svjesni da je razumnije opredijeliti se za TAP i IAP, onda će biti jasno da bi TAP i IAP trebali pobijediti alternativne pravce. Mi kao ministri vanjskih poslova, činimo sve što možemo da objasnimo da ovi projekti stvaraju dodatnu vrijednost u području politike, regionalne suradnje i da imaju ogroman značaj za regiju. Ovo otvara i nove ekonomske prilike. Istovremeno, doprinosi koheziji u regiji, a to je upravo ono što nismo imali desetljećama - kazao je šef diplomatije BiH.

Lagumdžija je poručio da su zemlje regije osuđene na saradnju i postizanje zajedničkih ciljeva.

- Svjesni ste da BiH jedina u regiji izvozi električnu energiju. Električna energija je zaista nama od velikog značaja. Već 15 godina u BiH govorimo o tome kako surađivati na rijeci Drini i dok smo o tome raspravljali vjerovatno je trebalo negdje staviti jedan fiskalni račun pa vidjeti koliko nam promiče i koliko nam novca odlazi koritom te rijeke. Moramo znati da se tu radi o nama, o proizvodnji nečega što je tu, što nam je dano. To bi puno značilo za integraciju unutar BiH, a i u regionalnom kontekstu - zaključio je Lagumdžija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.