NavMenu

U Kliničkom centru Banja Luka u rad pušten najsavremeniji uređaj za terapije zračenjem - Investicija vrijedna 8 mil KM

Izvor: Glas Srpske Petak, 04.10.2013. 09:09
Komentari
Podeli

U Kliničkom centru Banjaluka u rad je pušten najsavremeniji uređaj za terapije zračenjem – linearni akcelerator. Centar za radioterapiju radi po modelu javno-privatnog partnerstva i jedini je takve vrste u Srpskoj. To nije kraj ulaganjima - u naredne dvije godine, Vlada će za rekonstrukciju KC uložiti 80 mil EUR.

Uvođenjem trećeg linearnog akceleratora, pacijentima se omogućava isporuka maksimalne doze zračenja na tumor u najkraćem periodu, uz zaštitu zdravog tkiva. Čitav proces liječenja kontrolisan je računarskim sistemima, gdje su greške svedene na minimum.

Ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić istakao je da je puštanjem u rad trećeg linearnog akceleratora pacijentima iz Srpske omogućena još brža i efikasnija terapija. Direktor KCR Duško ačić naveo je da saradnja ove ustanove i Centra za radioterapiju kompanije "Euromedik international" predstavlja uspješan primjer javno-privatnog partnerstva, zahvaljaujući kojoj pacijenti u protekle tri godine imaju potpunu uslugu kod liječenja malignih oboljenja.

On je dodao da se planira i otvaranje Kliničkog centra i Centra za radioterapiju za pacijente iz regiona.

Investicije za uređaj i opremu su 8 mil KM. Ovo je direktno strano ulaganje i rezultat je dugoročne saradnje Vlade RS i "Euromedika" iz Amsterdama.

Dimitris Mulavasilis, predsjednik ove kompanije, rekao je da kombinacija najmodernije tehnologije i vrhunske kliničke prakse, omogućava da onkološki pacijenti iz Banjaluke i okruženja dobiju uslugu na svjetskom nivou bez putovanja u inostranstvo.

Direktor "Euromedik" Banjaluka Marijan Bilić istakao je da je Centar za radioterapiju usvojio sve tehnologije koje je ova kompanija obećala, kao i da je Vlada Srpske obezbijedila uslove da on stane u RS po isteku ugovora.

Bilić je naveo da u Centru radi osoblje iz Sremske Kamenice, Beograda, Skoplja, Podgorice i Banjaluke, a da za pacijente nema liste čekanja.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik je istakao da je najveći uspjeh što se svi oboljeli liječe bez čekanja i ukazao na značaj obezbjeđenja investicija u oblasti dijagnostike, koje će omogućiti rano otkrivanje bolesti. Izrazio je zahvalnost menadžmentu KC Banjaluka i kompaniji "Euromedik", kao i osoblju, koji nastavljaju da provode ideju da Centar za radioterapiju pruža najbolje usluge u regionu.

- Naše opredjeljenje je da izgradimo bolnicu u Doboju i da bitno modernizujemo bolnicu Kasindo. To nije lako, jer nema zemlje bez značajnih problema u javnom sektoru, ali to ne mora značiti da treba da odustanemo od razvoja - naglasio je Dodik.

U trogodišnjem radu u Centru je liječeno više od tri hiljade pacijenata iz RS, BiH i regiona. Liječenje pacijenata iz RS pokriva Fond zadravstvenog osiguranja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.