Izvor: eKapija | Petak, 04.10.2013.| 09:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rusima ide 50% plus jedna dionica u preduzeću "Pobjeda Technology Goražde"

(Foto: b)

Federalna vlada juče je ruskoj firmi "Ulianovsk tvornica municije", sa sjedištem u Uljanovsku odobrila sticanje dionica "Pobjeda Technology Goražde", u iznosu 50% plus jedna dionica ukupnog dioničkog kapitala ovog privrednog društva, uz uslov da se zadrži osnovni proizvodni program i poveća zaposlenost, prenio je portal Indikator.ba.

Federacija BiH zadržava pravo vlasništva nad tehničko-tehnološkom dokumentacijom za proizvodnju naoružanja i vojne opreme koja je ustupljena na korištenje "Pobjeda Technology Goražde", prema popisu dostavljenom Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a koja će shodno Odluci o privremenom prenošenju prava korištenja tehničke dokumentacije za potrebe "Pobjeda-Sport", bez naknade, biti data na korištenje, s tim da će se prava i obaveze definirati posebnim ugovorom između Vlade FBiH i privrednog društva "Pobjeda Technology Goražde".

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o odobravanju sticanja dionica "Pobjeda-Sport" njemačkoj firmi "Umarex Sportwafen GmbH&Co.KG" , u iznosu većem od 49% ukupnog dioničkog kapitala.

Svrha donošenja ove odluke je finansijska konsolidacija namjenske industrije u FBiH, u vezi sa rješavanjem nagomilanih dugova i stvaranje uslova za normalno ekonomsko-finansijsko poslovanje "Pobjede", kao za i socijalnu sigurnost zaposlenika ovog privrednog društva.

Kapital "Pobjede" 31. decembra 2012. godine, upisan kod Registra vrijednosnih papira, iznosio je 2.126.111 KM. Obaveze na dan 31.12.2012. godine iznosile su 2.633.750 KM i veće su za 172% u odnosu na obaveze za 2011. godinu. Povećanje se odnosi na obaveze prema dobavljačima i za primljene avanse.

Ukupan prihod ostvaren u 2012. godine iznosio je 3.920.290 KM i manji je za 27% nego u istom periodu prethodne godine, a ukupni rashodi su manji za 26%.

Ovi rezultati poslovanja su za Upravu i Nadzorni odbor bili povod da se poduzmu hitne mjere za oporavak preduzeća, naročito iz razloga što je sa ranijim partnerom "Umarex Sportwafen Gmbh&Co.KG" raskinut poslovni odnos, s obzirom na to da su odstupili od ranijeg dogovora u vezi sa kupovinom paketa dionica "Pobjede-Sport".

Firma "Ulianovsk tvornica municije" se obavezala da će investirati u nove tehnologije "Pobjede Tehnology Goražde" od 5 do 7 mil EUR, s ciljem povećanja proizvodnje municije na oko 100 miliona komada (sadašnji kapacitet 25 miliona komada) u jednoj fiskalnoj godini, da će kupljena oprema po investicijama postati vlasništvo privrednog društva "Pobjeda Technology Goražde", da će regulisati uzajamne odnose s drugim dioničarima o organizaciji privrednog društva, te da se broj uposlenika i njihov status neće mijenjati.

Uspostavljanjem poslovne saradnje u 2012. godini između firme "Ulianovsk tvornica municije" i "Pobjeda Technology Goražde" došlo je do zapošljavanja novih radnika i zaključivanja ugovora o izvozu 40 miliona komada municije 9 milimetara na tržište SAD-a.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.