NavMenu

Dug zdravstvenih ustanova u RS 77 mil KM

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 03.10.2013. 15:59
Komentari
Podeli

Ukupan dug zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj prema Poreskoj upravi na kraju avgusta ove godine porastao je na više od 77 mil KM.

Samo mjesec ranije, odnosno na kraju jula, ovaj dug bio je manji za 16 mil KM.

Među najvećim dužnicima nalazi se Klinički centar Istočno Sarajevo, koji je na kraju avgusta dugovao oko 21,8 mil KM i Klinički centar Banjaluka, čiji je dug 20,9 mil KM.

Ukupan dug domova zdravlja iznosi oko 22,3 mil KM, među kojima je najveći dužnik Dom zdravlja Modriča sa 3,4 mil KM, te Dom zdravlja "Dr Ljubomir Ćeranić" Sokolac koji duguje 2,38 mil KM.

- Dom zdravlja Banjaluka dužan je 2,31 mil KM, a slijedi ga DZ Trebinje koji duguje 2,2 mil KM KM - pokazuju podaci Poreske uprave.

Kada je riječ o bolnicama, njihov ukupan dug prema Poreskoj upravi iznosi oko 11,8 mil KM, a najveća dugovanja ima Opšta bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju, i to 3,2 mil KM, te Opšta bolnica u Prijedoru, koja duguje 2,9 mil KM.

Direktor Doma zdravlja Modriča Goran Mlinarević rekao je da je odobren reprogram za polovinu duga koji ima ova zdravstvena ustanova.

- I za drugi dio duga planiramo da uputimo zahtjev za reprogram - istakao je Mlinarević i dodao da ovaj dom zdravlja broji 160 radnika, koji probleme zbog neovjerenih knjižica rješava solidarnošću.

U Kliničkom centru Banjaluka rekli su da je rukovodstvo ove ustanove u potpunosti svjesno težine problema, te da je u redovnim kontaktima sa svim nadležnim institucijama sa kojima pokušava doći do najboljeg rješenja kako bi na najoptimalniji mogući način mogli biti prevaziđeni problemi sa dugovanjima za poreze i doprinose.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić rekao je zbog dugova za doprinose oko 80% zaposlenih ne može da ovjeri knjižicu, a između 300 i 400 radnika da ode u penziju iako ostvaruje uslove.

Kada je riječ o zdravstvenim ustanovama koje se mogu pohvaliti da nemaju dugovanja prema PURS-u, to je bolnica za hroničnu psihijatriju Modriča i devet domova zdravlja.

- Dug nema dom zdravlja "Dr Mladen Stojanović" u Laktašima, kao i domovi zdravlja u Prnjavoru, Driniću, Istočnom Drvaru, Šipovu, Čelincu, Derventi, Tesliću i Nevesinju, podaci su Poreske uprave.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.