NavMenu

Posao za 600 socijalno ugroženih u Republici Srpskoj

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 03.10.2013. 15:48
Komentari
Podeli

Oko 600 nezaposlenih, socijalno ugroženih lica iz RS, biće privremeno zaposleno na poslovima uređenja javnih površina, šetališta ili saniranja divljih deponija u svojim opštinama u narednih nekoliko mjeseci.

Ovo je predviđeno projektom "Podrška mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanju", koji zajednički realizuju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Zavod za zapošljavanje RS, za koji je obezbijeđeno 700.000 KM.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite je saopšteno da je projektom predviđeno uređenje javnih površina, sanacija divljih deponija, uređenje lokalnih puteva i riječnih korita i slično.

- Ovaj projekat usmjeren je na privremeno zapošljavanje onih kategorija nezaposlenih lica koje su najviše izložene efektima ekonomske i finansijske krize u ovim sredinama i koja se nalaze na biroima za zapošljavanje - navedeno je u saopštenju Ministarstva.

U ovoj instituciji očekuju da će realizacija projekta uticati i na poboljšanje kvaliteta života stanovništva kroz poboljšanje infrastrukture i životne sredine u navedenim opštinama.

Projektom su obuhvaćene opštine Teslić, Šipovo, Foča, Nevesinje, Višegrad, Trebinje, Han Pijesak, Rogatica, Bileća, Novi Grad, Ribnik, Bratunac, Kotor Varoš, Brod, Zvornik, Kupres, Mrkonjić Grad, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Kneževo, Istočni Drvar, Kozarska Dubica, Kalinovik, Novo Goražde i Srbac.

Sredstva su obezbijeđena iz kredita Svjetske banke, uz sufinansiranje Vlade RS, a opštine učestvuju u projektu sa dodatnih 278.000 KM.

Dalibor Vučanović, načelnik opštine Kotor Varoš, kazao je da će kroz ovaj projekt biti zaposleno 20 socijalno ugroženih osoba na dva mjeseca.

- Za našu opštinu je odobreno oko 28.000 KM, znači da će plate iznositi oko 400 KM neto plus doprinosi - precizirao je Vučanović.

Ovaj projekat je, dodao je Vučanović, veoma pozitivan i sigurno je da će izazvati veliku zainteresovanost.

Zoran Stevanović, načelnik opštine Zvornik, kazao je da je svako novo zapošljavanje pozitivno i dobar pomak, i da se i u najuređenijim opštinama ima šta sređivati i unapređivati.

- Mi planiramo uređivanje starog grada Đurđevgrada i šetališta, a na tim poslovima biće angažovano 22 socijalno ugroženih i nezaposlenih - kazao je Stevanović.

Slavko Čamber, predsjednik Udruženja nezaposlenih Banja Luka, kazao je da, pak, smatra da navedeni projekat neće imati nekih dugoročnih efekata.

- Mi smo nedavno aplicirali za jedan projekat uređenja grada Banjaluka, kojim je predviđeno zapošljavanje 500 socijalno ugroženih i nezaposlenih ljudi i do sada nismo uspjeli dobiti pozitivan odgovor - kazao je Čamber.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.