NavMenu

Uskoro kreće akcija protiv rada "na crno" u FBiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.10.2013. 10:51
Komentari
Podeli

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić dogovorio je sa rukovodiocima nadležnih institucija FBiH organizovanje zajedničke akcije protiv rada na crno i neplaćanja poreza i doprinosa, javlja RTV Slon.

U skladu sa dogovorom koji je postigao sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH prošle sedmice, federalni premijer je razgovarao i sa direktorom federalne Uprave policije Draganom Lukačem, direktorom Poreske uprave FBiH Midhatom Arifovićem i direktorom federalne Uprave za inspekcijske poslove Ibrahimom Tirkom.

Dogovoreno je da će tokom ove sedmice biti sačinjen operativni plan provođenja ovih aktivnosti, koje moraju biti kontinuirane, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Pojačane kontrole inspekcijskih organa imaju za cilj povećanje efikasnosti naplate poreskih i drugih doprinosa, odnosno sprečavanje rada na crno, na čemu se gubi stotine miliona konvertibilnih maraka, koji završavaju u privatnim džepovima. Većim inspekcijskim nadzorom bile bi stvorene mogućnosti za efikasnije punjenje fondova, a posebno penzionog fonda, navodi se u saopštenju.

Jedan od segmenata borbe za što efikasniju naplatu izvornih prihoda je i postepena izmjena zakonske regulative, za što je federalna Vlada pripremila dva seta zakona koji bi trebalo da se nađu u parlamentarnoj proceduri.

- Ne možemo sjediti skrštenih ruku i gledati kako se na ovaj način podrivaju i sami temelji zemlje. U periodu do kraja godine moramo pojačati kontrole i uvesti u sistem što više subjekata koji rade na crno, čime ćemo stvoriti uslove za efikasnije punjenje budžeta - rekao je Nikšić i dodao da mora biti stvorena atmosfera u kojoj će zemlja biti poštovana, a njeni zakoni uvažavani.

Ocijenjeno je i da je neophodna veća prisutnost inspekcijskih službi na svim nivoima u Federaciji, te odlučnija akcija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno u državnim organima.

Prema procjenama, u Federaciji BiH na crno radi oko 50.000 radnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.