Izvor: eKapija | Četvrtak, 03.10.2013.| 09:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Holandski "Shell" počinje istraživanja nalazišta nafte u FBiH u jesen 2014.

Međunarodna naftna i gasna kompanija "Shell" iz Holandije završiila je sve prethodne analize i zvanično dostavila pismo za izražavanje interesa da uđe u pregovore za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte, kazao je Erdal Trhulj federalni ministar energije, rudarstva i indusutrije nakon sastanka Komiteta za praćenje realizacije memoranduma koji je Vlada FBiH potpisala sa ovom kompanijom prije dvije godine, piše "Oslobođenje", a prenosi portal Indikator.ba.

- Vladi FBiH predložit ćemo produžetak memoranduma za godinu, s obzirom na to da pregovori da dodjelu koncesije, u skladu sa vežećim zakonom i iskustvom u svijetu, traju od šest do devet mjeseci. Dodatno vrijeme nam je potrebno kako bismo se uradili adekvatni pregovori, kako bi Vlada donijela odluku o strateškom interesu za područje Dinarida i kako bismo odabrali konsultantsku kuću sa iskustvom koja će u ime Vlade pregovorati - kazao je Trhulj, te dodao da će se formirati komisija koju će činiti predstavnici federalnog Parlamenta i Vlade, a koja će vršiti nadzor nad tim pregovorima.

Uspješno zaključivanje pregovora otvorilo bi mogućnost da "Shell" u jesen naredne godine otvori firmu u Sarajevu i pokrene radove na istraživanju i eksploataciji.

- Istraživanja na ovom području mogla bi trajati dvije do tri godine, a vrijednost investicija kreće se od 300 do 700 mil USD- istakao je Trhulj

Vlada FBiH i međunarodna naftna i gasna kompanija Shell potpisale su u novembru 2011. godine dvogodišnji memorandum o razumijevanju koji predviđa istraživanja i eksploataciju nafte i plina na području ovog enniteta. Memorandumom je dogovoreno da "Shell", ukoiko pronađe zaliha nafte i plina, počne eksploataciju rezervi 2015. godine.

"Shell" je zaintereosvan za naftne bušotine na prostoru Dinarida, odnosno od Bihaća, preko Livna, sve do Mostara i Neuma. Razlog što priča o memorandumu traje već dvije godine bio je u tome što se čekalo na usvajanje zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH koji je u federalnom Parlamentu usvojen 13. septembra ove godine. Time je Federacija otvorila vrata "Shell"-u u BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.