NavMenu

Gorivo iz epruvete - Korejanci dobili benzin iz escherichije coli

Izvor: eKapija Utorak, 01.10.2013. 12:36
Komentari
Podeli

Tim južnokorejskih naučnika prvi put je razvio čisti benzin, koristeći biljni materijal, a njihovo istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "Nature". Korištenjem genetski modificirane verzije escherichije coli, proces, koji je razvio njegov tim, razgrađuje šećer na masne kiseline, a zatim u benzin, identičan onom koji proizvodi naftna industrija, prenosi portal "Energetika.ba".

Koristili su escherichiju coli kao domaćinski soj, jer je njome lako manipulirati, a postoji mnogo alata u tu svrhu te potpune genetske informacije o njoj. Sličnim metodama ranije je proizveden dizel, ali ovo je prvi put da je na ovaj način napravljen benzin.

Dobijena tekućina mogla bi ići direktno u bilo koji konvencionalni automobil, ali bi trebalo dugo vremena da se napuni rezervoar.

Tim naučnika naglašava da su za sada samo dokazali koncept. Od svakog litra kulture koju stvaraju pomoću šećera i bakterija, proizvedu samo pola grama goriva. Povećavanje procesa na industrijske nivoe, bit će potpuno drugi zadatak.

Na tom nivou već se proizvodi etanol, od biljaka poput šećerne trske.

Prednost njihovog procesa je, kako kažu korejski naučnici, što je njihovo gorivo spremno za upotrebu u milionima motora sa unutrašnjim sagorijevanjem koji se već koriste, bez potrebe za adaptacijom.

Međutim, i ovaj proces se suočava sa istim etičkim pitanjima kao industrija etanola, zbog korištenja energije i poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju goriva, umjesto hrane.

- Ne slažem se s dilemom "hrana ili gorivo". Ako izračunate na osnovu biomase koja se proizvodi na Zemlji, tone biomase propadaju. Dakle, ne morate da koristite hranu, odnosno usjeve, kao ni veliku površinu zemljišta – izjavio je Lee Sang-Yup sa Instituta za napredne nauke i tehnologije.

Profesor Lee i njegov tim priznaju da će biti potrebne godine istraživanja prije nego što njihovo gorivo iz epruvete stigne na benzinske pumpe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.