NavMenu

Zajedno za razvoj - Počelo da radi suradničko vijeće za Ramsarsko područje Livanjsko polje

Izvor: eKapija Utorak, 01.10.2013. 10:24
Komentari
Podeli

Na inicijativu WWF-a u Livnu je održan prvi sastanak Suradničkog vijeća za razvoj Livanjskog polja, na kojem su se birali članovi Vijeća između 90 različitih dionika u ovom području. Članovi Vijeća su postali predstavnici vlade i skupštine županije, općina, interesnih skupina kao što su poljoprivrednici i industrija te predstavnici međunarodnih organizacija (Ramsarske konvencije i WWF-a) i udruga građana. Vijeće je usvojilo i Izjavu s Karmela u kojoj pozivaju na otvorenu raspravu o problemima ovog područja i jačanje suradnje različitih dionika.

- Sretni smo što su različite interesne skupine s područja Livanjskog polja usvojile zajedničku viziju razvoja ovog područja. Iskreno se nadamo da će se rad Suradničkog vijeća u skoroj budućnosti vidjeti kroz konkretne projekte koji doprinose održivom razvoju Livanjskog polja - rekao je Mato Gotovac iz WWF-ovog Mediteranskog programa.

Sudionici sastanka su identificirali probleme, otvorena pitanja i prioritete rada budućeg Suradničkog vijeća za Ramsarsko područje Livanjskog polja. Složili su se da bi prioriteti u budućem radu Suradničkog vijeća trebali biti rješavanje problematike gospodarenja otpadom i otpadnih voda, izrada plana upravljanja Ramsarskim područjem te suradnja u pristupanju EU fondovima.

Goran Gugić, ravnatelj Javne ustanove "Park prirode Lonjsko polje", je u svojoj prezentaciji "Kreni od bilo kuda, samo kreni" prenio iskustva stečena u Hrvatskoj u radu suradničkih vijeća za Park prirode Lonjsko polje kao i Srednju Posavinu.

- Uspostava suradničkog vijeća potiče iz dobre volje i interesa dionika i stvara platformu za raspravu o problemima, mogućim rješenjima i daljnjem razvoju određenog područja. Osiguranje integriteta prirodnih i kulturnih vrijednosti i ključnih ekoloških procesa je osnovno načelo rada suradničkog vijeća, koje mora biti aktivno tako na razini planiranja kako i u radu na terenu - dodao je Gugić.

U isto vrijeme organizirana je i izložba slika fotografa Andrije Vrdoljaka u suradnji sa Elio della Ferrera i Michelom Guntherom, koja prikazuje iznimne prirodne ljepote Livanjskog polja i podsjeća na nužnost bolje zaštite i upravljanja ovog iznimnog područja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.