Izvor: eKapija | Nedjelja, 29.09.2013.| 17:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemačka razvojna banka obezbijedila 1,42 mil EUR za tehničke asistencije na projektima hidroelektrana "Kovanići" i "Janjići" i vjetroparka "Podveležje"

Njemačka razvojna banka KfW odobrila je "Elektroprivredi BiH" grant sredstva za finansiranje tehničke asistencije na projektima HE "Kovanići", HE "Janjići" i Vjetropark "Podveležje", u ukupnom iznosu 1,42 mil EUR, javlja BHRT.

Od odobrenog iznosa, za HE "Kovanići" planirano je 850.000 EUR, za pripremu studije izvodljivosti, koja uključuje i preliminarnu procjenu uticaja na okoliš i izvršenje potrebnih geoloških i drugih istražnih radova. Ukoliko studija pokaže da je projekt opravdan, KfW je spreman da kreditnim sredstvima, pod povoljnim uslovima, finansira izgradnju hidroelektrane.

Za procjenu okolinskih i društvenih utjecaja i izvođenje istraživanja nultog stanja faune za projekt HE "Janjići", odobrena su sredstva od 170.000 EUR. Studija izvodljivosti za izgradnju HE "Janjići", koju je, također, prethodno finansirao KfW, pokazala je projekt opravdanim i u toku su pripreme za njenu izgradnju. Finansiranje izgradnje HE "Janjići" je, također, planirano iz kreditnih sredstava KfW-a.

Za projekt vjetroparka na Podveležju odobren je iznos od 400.000 EUR, namjenjenih za istraživanje nultog stanja kretanja ptica i šišmiša na području projektne lokacije vjetroparka, te podrazumijeva prikupljanje podataka u periodu 12 mjeseci (na području parka i referentnoj lokaciji) i prebrojavanje uzoraka koji se mogu smatrati reprezentativnim u punom spektru preovladavajućih okolinskih uslova.

Njemačka razvojna banka KfW već je odobrila kredit od 65 mil EUR za izgradnju vjetroaparka "Podveležje". Da bi ova sredstva postala operativna, neophodna je saglasnost institucija BiH i FBiH, nakon čega se može pristupiti potpisivanju ugovora o kreditu i projektu sa KfW-om. U što skorije vrijeme se očekuje okončanje procedure odobravanja, što će omogućiti potpisivanje ugovora sa KfW-im, saopćila je Služba za komunikacije JPEPBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.