NavMenu

Oko 1 mil KM izdvojeno za povratnike - Potpisan protokol za podršku povratka izbjeglica BiH

Izvor: eKapija Petak, 27.09.2013. 11:16
Komentari
Podeli

(Foto: Teodora Brnjoš)
U cilju ekonomskog jačanja položaja povratničke populacije u BiH, juče je potpisan protokol između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Fonda za povratak izbjeglica BiH pri Organizaciji islamske saradnje (OIC) vrijedan oko 1 mil KM, prenosi RTV USK.

Cilj projekta je pružiti podršku i pomoć ekonomskom jačanju povratnika, kroz dodjelu grant sredstava od strane Ministarstva i Fonda te uz lično učešće korisnika, za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

Tim povodom ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosna i Hercegovine (FBiH) Adil Osmanović primio je 11 ambasadora zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) koje imaju svoja diplomatska predstavništva u BiH i direktora Fonda za povratak izbjeglica BiH pri OIC-u sa sjedištem u Sarajevu En-Nura Swara Eddahabija.

Osmanović je na konferenciji za novinare nakon potpisivanje protokola kazao kako je sve manje finansijskih sredstava za povratak izbjeglica.

- Želimo pokušati udvostručiti, ustrostručiti sredstava da bismo povratnicima što više izašli u susret. Povratnici se susreću sa težinom povratka, prije svega u zapošljavanju u javnom sektoru. Povratnicima koji se bave poljoprivredom pokušavamo pomoći kroz taj sektor, kroz nabavku potrebnog materijala. Okrenuli smo se mlađoj populaciji i radimo na tome da riješimo pitanje stipendija i staža. Fond za povratak izbjeglica BiH - OIC učestvuje u ovom projektu sa 400.000 KM, Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica BiH sa 300.000 KM i 300.000 KM će biti participacija onih koji će dobiti poljoprivrednu mehanizaciju - rekao je Osmanović.

On je istakao da su ovo na jedan način pripreme za 2014. godinu kada će Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH ponuditi određene projekte ambasadama kako bi mogli organizovanije pristupiti rješenju problema povratnika.

Direktor Fonda za povratak izbjeglica BiH - OIC En Nur Swar Eddahaba podsjetio je da je Fond dosad osigurao sredstva za oko 430 kuća, devet škola, dva fakulteta, četiri doma zdravlja i pet domova za mlade.

- Imamo mikrokreditnu organizaciju koja radi ispred Fonda sa oko 3 mil USD, sa sjedištem u BBI banci. Dosad smo dali više od 2.000 beskamatnih kredita. Podijelili smo oko 60 multikultivatora, krava i ovaca povratnicima. Radimo intenzivno na održivom povratku izbjeglica. Članice OIC-a učestvuju u svemu individualno i putem Fonda - pojasnio je En Nur.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.