NavMenu

Kupci traže cijene na svakom artiklu - Koliko su zaštićeni potrošači u RS?

Izvor: Nezavisne novine Petak, 27.09.2013. 09:05
Komentari
Podeli

Potrošači u RS su sve ogorčeniji zbog činjenice da je njihovo osnovno pravo na poznavanje cijene proizvoda u prodavnicama ugroženo i ističu da, uprkos tome što nadležne institucije tvrde da se trude u oblasti zaštite potrošača, oni u praksi ne osjećaju efekat tog rada.

- Zakonom o zaštiti potrošača RS naglašeno je da na svakom proizvodu ponaosob treba da bude nalijepljena cijena. Kada ste posljednji put kupili proizvod sa tako jasno nalijepljenom cijenom - upitali su u prijedorskom Udruženju za zaštitu potrošača "Don".

Zvaničan podatak Inspektorata RS kaže da je od ukupno 8.400 zvaničnih inspekcijskih kontola tržišta koje su sprovedene u oblasti formiranja, isticanja i pridržavanja cijena za prvih osam mjeseci ove godine nepravilnosti pronađene u svega 2,6% slučajeva. Ovakve pokazatelje iz Udruženja potrošača "Don" smatraju nerelevantnim.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja "Don", rekla je da se posljednjih godina cijene ne ističu na svim proizvodima.

- Cijena bi trebalo da bude jasno istaknuta na svakom proizvodu. Međutim, kod nas je praksa pokazala nešto sasvim drugo. Proizvodi se na rafama grupišu, a ispod 15 artikala iz iste grupe su izmiješane cijene, pritom one su tako postavljene da do dolaska na kasu ne možete znati koliko šta košta - rekla je Marićeva.

Ona je naglasila da potrošači zahtijevaju da se poštuju njihova zakonski zagarantovana prava, a to je da svaki artikl ponaosob na sebi mora imati zalijepljenu cijenu.

Marićeva je ocijenila da je broj prekršaja u oblasti kontrola cijena, kakav je pokazala zvanična inspekcija, zaista mala cifra u odnosu na stanje na terenu.

- Svaki dan dobijamo sve veći broj pritužbi. Kupci nam dolaze zbunjeni i sve više svjesni da su predmet mahinacije - rekla je Marićeva.

Sa druge strane, iz Republičke tržišne inspekcije kažu da njihova 52 inspektora u ovoj oblasti rade dobar posao. Oni čak konstatuju da je broj nepravilnosti u oblasti kontrole cijena u blagom padu, tako da su potrebe za vršenjem kontrola sve manje.

- Inspektori su tokom prvih osam mjeseci kontrolisali formiranje, isticanje i pridržavanje cijena i utvrdili nepravilnosti u 2,6% slučajeva, tačnije da u kontrolisanim objektima cijene nisu bile vidno istaknute, čime je potrošač ostao uskraćen za informaciju o cijeni proizvoda - kažu iz Inspektorata RS.

U Inspektoratu RS objašnjavaju da ukoliko je riječ o manjim propustima, inspektori rješenjem nalažu otklanjanje nepravilnosti, dok u slučajevima gdje poslovni subjekti tendenciozno krše zakon, inspektori u skladu sa zakonima i u zavisnosti od prekršaja pišu naloge.

Zakonom o cijenama RS je predviđeno da firme mogu biti kažnjene od 5.000 do 15.000 KM ukoliko vidno ne istaknu cijenu robe, ukoliko ona nije formirana putem kalkulacije, te kada na proizvodu nije istaknuta samo jedna cijena i to u domaćoj valuti.

Za isti prekršaj direktori firmi mogu biti kažnjeni iznosom između 5.000 i 10.000 KM, a preduzetnici od 2.000 do 10.000 KM.

Kaznom od 10.000 do 20.000 KM sankcionisane su firme ukoliko obrazuju cijenu proizvoda ili usluge na koju nije data saglasnost nadležnog organa ili ukoliko prodaju proizvode i usluge iznad nivoa određenog u posebnom aktu Vlade RS. Za isti prekršaj preduzetnik se kažnjava iznosom od 1.000 do 5.000 KM, a direktor od 5.000 do 10.000 KM.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta "Nezavisnih novina" od 27. septembra 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.