NavMenu

Jajce dobilo 27. nacionalni spomenik

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.09.2013. 12:38
Komentari
Podeli

JajceJajce

Jajce se može pohvaliti sa 27 nacionalnih spomenika. Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Istorijskim spomenikom proglašena je parna lokomotiva, dio postavke Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a.

Kako je saopšteno na sajtu općine Jajce, na 58. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika donesene su odluke o proglašenju novih 14 dobara nacionalnim spomenikom među kojima još jedan u Jajcu, i to dvadeset sedmi po redu.

Lokomotiva, serije 1190, proizvedena je u fabrici "Krauss Linz" 1903. godine. Za vrijeme Austro-Ugarske vladavine radila je za potrebe fabrike "Elektrobosna" iz Jajca. Zabilježeno je da je u novembru 1943. godine prevozila vijećnike AVNOJ-a iz Slovenije i Hrvatske na zasjedanje u Jajcu. Lokomotiva je bila u funkciji i poslije Drugog svjetskog rata, da bi pedesetih godina prošlog stoljeća bila postavljena ispred zgrade Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a.

Nacionalnim spomenikom su proglašeni i Spomenik borcima NOR-a u Ilidži, Spomenik na Šehitlucima (Kompleks spomenika palim Krajišnicima na Šehitlucima - Banj brdu) u Banja Luci, arheološki lokalitet Rimski logor i civilno naselje u Makljenovcu u Doboju, Nekropola sa stećcima i nišanima Borjanice-Marevska kosa u Malom Marevu u Foči, RS, Nekropole sa stećcima na lokalitetima Pokojnica (Mramorje) i Podgroblje (Luka) u selu Nevačka u Han Pijesku, Harem Bukva (Bukvačke ili Bukvarske) džamije i Harem Hadži Reuf-begove ili Nove (Džedid) džamije u Gradačcu, zgrada Muftijinog konaka u Tešnju, Hram Vaznesenja Gospodnjeg sa ikonostasom u Gračanici, Hajduk kula na Kručevića Brdu u Čitluku, džamija sa haremom u Đakovićima u Čajniču, harem džamije Trnovi, Polje u Velikoj Kladuši, grupa zgrada u Kotromanićevoj ulici (Kotromanićeva br. 36, br. 38. i zgrada na uglu Kotromanićeve i ul. Kalmija Baruha ) u Sarajevu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.