Izvor: Investitor | Petak, 17.11.2006.| 12:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Produženje tendera za Energoinvest i Hidrogradnju

Vlada FBiH na sjednici u Mostaru dala je suglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Finansijskog plana Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) za 2006. godinu. Rebalansiranim planom višak je rashoda nad prihodima iz 2005. godine od 740.000 promijenjen u 297.379 KM. Ukupan prihod je s prvobitnih 3,48 uvećan na 5,08 miliona KM, a ukupan rashod s 2,74 na 4,28 miliona KM. Višak prihoda nad rashodima iz 2006. godine iznosi 500.000 KM.

Federalna vlada je, također, dala suglasnost na Izmjene i dopune Plana privatizacije i Programa rada AFP-a za 2006. godinu, čime je predviđena objava deset tendera, tri dokapitalizacije, jednog join venturea ( formiranje zajedničke firme) i jedne prodaje kapitala putem berze. Izmjenama Plana privatizacije nije predviđeno objavljivanje tendera ili drugog metoda prodaje u ovoj godini za kompanije: Zenit-BRO Neum, Stela Neum, Šipad export-import Sarajevo, Agrokomerc Velika Kladuša, IP Krivaja Zavidovići, Aida Tuzla, Fabrika duhana Sarajevo, Željezara Zenica, Hepok Mostar, Vitezit Vitez, Soda-so holding Tuzla, te za veterinarske stanice u Federaciji BiH.

Vlada FBiH obvezala je AFP da se proces privatizacije Energoinvesta i Hidrogradnje vodi na način da bude produžen otvoreni tender za najmanje šest mjeseci, odnosno do usvajanja Izmjena i dopuna Zakona o privatizaciji preduzeća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.