NavMenu

Tuzli, Lukavcu i Živinicama oko 9 mil KM ekološke naknade od emisije čestica prašine iz Termoelektrane - Za ostale općine izdvojeno oko 2 mil KM

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.09.2013. 16:01
Komentari
Podeli

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku o raspodjeli sredstava koja su uplaćena od koncerna "Elektroprivrede BiH", za programe zaštite životne sredine na područjima koja su izložena emisiji čestica prašine iz Termoelektrane "Tuzla", izvještava Federalna televizija, a prenosi portal Indikator.ba,

Oko 85% sredstava od uplaćenih 14 mil KM biće raspodijeljeno na općine Tuzla, Lukavac i Živinice, a za preostalih 15% mogu aplicirati druge općine iz Tuzlanskog kantona.

Općina Tuzla, a posebno naselja Bukinje, Šićki brod i Husino su najviše izložena uticaju štetnih materija iz Termoelektrane Tuzla. Zato je i odlučeno da najviše, 50% sredstava, pripadne općini Tuzla, dok će po 35% sredstava pripasti općinama Lukavac i Živinice.

Ova sredstva će se nakon donošenja podzanskih akata i podnošenja aplikacija staviti na raspolaganje najugroženijim općinama.

- To je 5,9 mil KM za općinu Tuzla, a po 2,9 mil KM za općine Lukavac i Živinice - kazao je Božo Antunović, ministar prostornog uređenja i zaštite okolišta TK.

Za preostalih oko 2 mil KM programima zaštite životne sredine mogu aplicirirati i ostale općine TK, jer se misija čestica iz TE "Tuzla" često prenosi i na njihova područja.

Takođe, Vlada je planirala da iz ove sume oko 500.000 KM izdvoji i kao svoju pomoć u toplifikaciji Srebrenika.

Stanovnici naselja Bukinje, Šićki Brod i Husino u neposrednoj blizini Termoelektarne "Tuzla" nedavno su ukazali da "Elektroprivreda BiH" redovno u Fond za zaštitu okoliša uplaćuje naknadu za zagađenje zraka, od koje bi bi se realizovati projekti u vezi sa zaštitom okoline i projekti koji bi im olakšali život, ali da uplaćena sredstva stoje na računima dok oni i dalje udišu prašinu, a nemaju ni grijanja, ni puteve niti uređene kanalizacione mreže.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.