Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 26.09.2013.| 08:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ministarstvo industrije RS traži da se sačuvaju radna mjesta u srebreničkom "Cimosu" - Uskoro sastanak o budućnosti preduzeća

(Foto: b)

Pomoćnik ministra za industriju Republike Srpske Đuro Grbić izjavio je juče (25. septembar 2013.) u Srebrenici da je potrebno sačuvati radna mjesta za zaposlene u srebreničkom pogonu preduzeća "Cimos".

- Tražimo da ova firma sačini presjek stanja i prijedlog mjera za dalji rad, pa da za 10 do 15 dana održimo sastanak sa predstavnicima uprave slovenačkog "Cimosa", koji je vlasnik ovog pogona u Potočarima kod Srebrenice, da se riješi njegov status - rekao je on.

Grbić, predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Srpske Tane Peulić, predstavnici opštine Srebrenica, te direktori i predsjednici sindikalnih organizacija srebreničkih firmi "Cimos" i "Boksit" juče su razgovarali o statusu ovih firmi i rješavanju problema u njima.

Grbić je novinarima rekao da je slovenački "Cimos" raspisao tender za prodaju ovog pogona i niko se nije javio da ga kupi, tako da će nastaviti sa traženjem kupca ili partnera za ovaj pogon.

- Rudnik boksita "Srebrenica" od prije nekoliko godina bio je 72% vlasništvo litvanske kompanije "Balkal", a kasnije druge litvanske firme i potrebno je riješiti njegov dalji status, jer se predstavnici te kompanije ne pojavljuju - rekao je Grbić.

On je istakao da ovaj rudnik radi i isporučuje rudu "Alumini" iz Zvornika koja ne izmiruje obaveze prema rudniku, te je najavio sastanak sa rukovodstvom "Alumine" radi rješavanja tog pitanja koje direktno uslovljava kašnjenje uplata koncesionih naknada od strane ovog rudnika.

Peulić je rekao da slovenački vlasnik "Cimosa" želi da povuče dio programa i proda svoju fabriku u Potočarima, što dovodi do otpuštanja većeg broja od 103 zaposlena.

- Dogovorili smo se da predstavnici Vlada Republike Srpske, opštine Srebrenica, Sindikata i "Cimosa" za 10 dana održe sastanak sa članovima uprave ovog pogona iz Slovenije i da pokušamo definisati njegov dalji status u cilju zadržavanja proizvodnje i očuvanja radnih mjesta - rekao je Peulić.

On je dodao da je zaključeno da se što brže definiše i status Rudnika boksita "Srebrenica", te da je danas dogovoreno sa poslovodstvom ovog kolektiva da do 20. oktobra izmiri zaostale doprinose za radnike kojima nisu uplaćeni od oktobra, te da izmire dvije zaostale plate.

Rade Grujičić, predsjednik Sindikata Rudnika boksita, izjavio je da rudnik radi dobro, isporučuje rudu, a da "Alumina" ne plaća redovno preuzetu rudu, zbog čega je došlo do velikog zaostatka u izmirivanju doprinosa i kašnjenja plata.

- Tražili smo da se to riješi i očekujem da će se nakon današnjeg sastanka ovo pitanje riješiti ili ćemo biti prinuđeni da pokrenemo sindikalnu borbu da bi se izmirile zaostale obaveze prema radnicima - rekao je Grujičić.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović rekao je da je potrebno da nadležno ministarstvo izvrši kontrolu i prati disciplinu izmirivanja koncesionih naknada, kao i njihovog trošenja, jer se ne usmjeravaju za sanaciju terena i infrastruktura i ne dolaze u sredine gdje se sirovine eksploatišu, zbog čega je došlo do negodovanja stanovnika Podravanja, koje trpi štete od Rudnika boksita.

- Koriste se značajni resursi, a lokalno stanovništvo nema nikakve koristi i negodujući traži da im se urede i asfaltiraju lokalni putevi radi smanjenja prašine, koja negativno utiče na njihovo zdravlje, te da se riješe pitanja njihovog vodosnabdijevanja i kultivisanja jalovišta i napuštenih površinskih kopova rude - rekao je Pavlović.

On očekuje da će nadležna ministarstva utvrditi mjere koje će omogućiti rješavanje ovih problema.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.