NavMenu

Upis mostarskih skokova na listu UNESCO-a još samo inicijativa

Izvor: eKapija Srijeda, 25.09.2013. 10:59
Komentari
Podeli

(Foto: Mostar.ba)

Nakon što je iz Kluba skakača "Mostari" uoči ovogodišnjih skokova sa Starog mosta rečeno da će tokom septembra, u suradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, uslijediti konkretnije aktivnosti u vezi s upisom ove višestoljetne manifestacije na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, sve je još samo na inicijativi, prenosi portal Hum.ba.

Glasnogovornik državnog ministarstva Zorica Rulj izjavila je za "Dnevni avaz" da je inicijativa pokrenuta.

- Skokovi sa Starog mosta upisani su na preliminarnu listu i inicijativa, dakle, jeste pokrenuta, ali sve aktivnosti, odnosno, pripremanje dokumentacije u nadležnosti je Federalnog ministarstva kulture, baš kao što je i Muzej Republike Srpske zadužen za aktivnosti oko kandidature "Zmijanjskog veza" - kazala je Rulj.

U Klubu skakača su, prema riječima Mustafe Hadžajlića, člana ovog kluba, svjesni da je put do okončanja upisa mostarskog fenomena na UNESCO-ovu listu dug.

- Mi smo uputili dopise prema nadležnim ministarstvima, a koliko mi je poznato, nadležnima u susjednoj Hrvatskoj trebale su tri godine da, naprimjer, upišu "Sinjsku alku", mada se, za razliku od BiH, mogu pohvaliti s čak 14 upisanih kulturnih fenomena na ovu listu - kaže Hadžajlić.

On vjeruje da podrška Grada Mostara u cijeloj ovoj priči neće izostati jer, kako navodi, ova je manifestacija istinski fenomen, budući da su se "mijenjale države i institucije, ali su skokovi opstajali".

Najuspješniji skakač i najtrofejnija mostarska "lasta" Emir Balić smatra da je o skokovima već sve rečeno i zapisano, od Evlije Čelebije do danas.

- Mislim da ne postoji filmska kuća u svijetu koja nije snimila film o Starom mostu i skokovima, manifestaciji koja se, evo, održala 447. put - kaže Balić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.