Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 25.09.2013.| 10:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Krajem oktobra razgovori o zajedničkim projektima privrednika Banja Luke sa rumunskim kolegama

Poslovna delegacija banjalučke regije boraviće krajem oktobra i početkom novembra u posjeti rumunskoj regiji Prahovo tokom koje će biti razgovarano o konkretnim projektima saradnje, najavio je juče predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić.

- Industrija u Prahovu jedna je od najrazvijenijih u Rumuniji. Imaju tri rafinerije i veoma razvijen turizam i poljoprivredu. U svim tim oblastima možemo naći zajednički imenilac - rekao je Račić novinarima nakon prijema, koji je za rumunsku privrednu delegaciju organizovao gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović.

Gavranović je rekao da je na prijemu bilo riječi o mogućnostima koje pruža sporazum o saradnji privrednih komora banjalučke i regije Prahovo, koji je potpisan danas u Banja Luci.

- Razgovarali smo kako da ostvarimo saradnju naših lokalnih zajednica da bi još snažnije povezali ljude iz oblasti privrede - rekao je Gavranović novinarima.

On je dodao da je ovaj sporazum daje ovi kvalitet u ostvarivanju saradnje između gradova, regija i naroda.

Predsjednik Privredne komore Prahovo Aurelijan Gugulesku rekao je da se današnjim sporazumom nastoje pronaći što konkretniji oblici saradnje između ekonomija dvije regije, ali i BiH i Rumunije u cjelini.

- Ovo je prvi preduzeti korak, a sada sam siguran da su vrata širom otvorena za uspostavljanje čvršće saradnje između naših poslovnih zajednica - rekao je Gugulesku i izrazio spremnost za organizovanje različitih trgovinskih misija u oba pravca.

Ambasador Rumunije u BiH Filip Teodoresku rekao je da je sporazum samo prvi korak u uspostavljanju bolje saradnje ne samo dvije regije, već i Republike Srpske i BiH sa Rumunijom.

- Prijem kod gradonačelnika Banja Luke je zapravo dokaz zainteresovanosti i podrške lokalne zajednice razvoju intenzivnijih privrednih odnosa i veza između Banja Luke i Prahova - istakao je Teodoresku.

On je najavio mogućnost sklapanja sporazuma o bratimljenju između Banja Luke i grada Ploešta, koji je centar regije Prahova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.