NavMenu

"Epizoda u životu berača željeza" kandidat BiH za Oskara

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 24.09.2013. 13:21
Komentari
Podeli

Film "Epizoda u životu berača željeza", reditelja Danisa Tanovića, ovogodišnji je kandidat BiH za nominaciju za prestižnu nagradu Američke filmske akademije, Oskar, saopšteno je uz Udruženja filmskih radnika BiH.

Film je uspješno prikazan na ovogodišnjem Berlin Film Festivalu u glavnoj selekciji te je osvojio Srebrenog medvjeda za najbolji film i Srebrenog medvjeda za najboljeg glumca, koji je otišao u ruke glavnog protagoniste Nazifa Mujića.

Nakon toga, film je prikazan na brojnim festivalima, a otvorio je i ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Film je producirala bosanskohercegovačka produkcija SCCA/Pro.ba na čelu sa producentkinjom Amrom Bakšić Čamo, te A.S.A.P. iz Francuske sa producentom Čedomirom Kolarom.

Članovi komisije, koju je ranije potvrdila Američka akademija, bili su: reditelj Nedžad Begović, producent Adnan Ćuhara, direktor fotografije Almir Đikoli, producent Alen Drljević, scenograf Vedran Hrustanović, montažer Zijad Mehić, rediteljica Ines Tanović, producent Samir Smajić i scenaristica Elma Tataragić.

Odabrani film bio je ujedno i jedini bh. film koji je ispunjavao uslove Akademije.

Podsjetimo, Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 13 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika BiH 2001. godine, film "Ničija zemlja", Danisa Tanovića, i nominiran, a u martu 2002. godine i nagrađen prestižnom nagradom Oskar za najbolji strani film.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.