NavMenu

Kompjuter bez tipkovnice i miša

Izvor: biznis.ba Petak, 17.11.2006. 10:35
Komentari
Podeli

Jeste li spremni reći zbogom svojoj tipkovnici i mišu? Kako bi bilo da možete objema rukama dodirivati ekran i rotirati npr. trodimenzionalnu geografsku kartu te je zoomirati po volji? Konferencija pod nazivom "Tehnologija, zabava, dizajn" (TED) koja se svake godine održava u Montereyu, Kalifornija nije ograničena samo na ta tri pojma. Više od hiljadu učesnika raspravlja i nauci, biznisu, umjetnosti... , a na tom četverodnevnom skupu mogu se čuti vrlo zanimljive stvari. Pod jednim uslovom, naravno; da ste na skup pozvani od strane organizatora ili da ste uplatili kotizaciju u iznosu od 4.000 US dolara.

Ipak, odnedavno više ne morate biti sudionik ove konferencije da biste poslušali neke od najbriljantnijih umova današnjice kada je riječ o tehnologiji, budući da su predavanja najvažanijih govornika dostupna za download. Iako su predavači iznijeli štošta toga zanimljivog, jedna stvar o kojoj je govorio Jeff Han, naučnik sa Sveučilišta New York, izazvala je veliku pažnju.

Naime, Jeff Han je demonstrirao svoje računalo bez sučelja (interface-free computer). Ovaj uređaj na dodir (touch-screen) je navodno toliko intuitivan za korištenje, da korisnici ne trebaju nikakve instrukcije niti dodatna objašnjenja. Osim na sam dodir, trakođer je senzitivan i na jačinu pritiska, te može zabilježiti višestruke dodire. U jednom trenutku Han je pokazao da može pokazati svih deset tačaka kada je stavio sve svoje prste odjednom na ekran.

Hardware koji je pokazao bio je zaista impresivan, međutim uz pomoć softvera se zapravo preuzimaju ove dodirnute točke i pretvaraju u intuitivni odgovor na ekranu.

Na primjer, klizajući objema rukama po ekranu korisnik može rotirati trodimenzionalnu geografsku kartu i zoomirati je po želji. Za samo 10 minuta Han je pružio dobar argument zašto bismo trebali napustiti zastarjelu paradigmu korištenja tipkovnice i miša prilikom upravljanja računalom.

Više:

Technology, Entertainment, Design (TED)

http://www.ted.com/

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.