Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 24.09.2013.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stigla prva pošiljka opreme za Termoelektranu "Stanari"

Voz sa prvom pošiljkom opreme za Termoelektranu "Stanari" došao je u stanicu Dragalovci iz Luke Rijeka u Hrvatskoj.

Davor Kalinić, predstavnik zagrebačke firme AGIT koja je organizator prevoza robe, danas je novinarima rekao da brodovi u Luku Rijeka dolaze u intervalima od 30 dana. Riječ je o teškim elementima za potrebe termoelektrane ukupne težine 50.000 tona, tako da je cilj je da se veći dio komponenata transportuje željeznicom.

Slavko Gligorić, direktor Sektora za željezničko-komercijalne poslove "Željeznica Republike Srpske", rekao je da nije bilo tehničkih problema od granice do stanice Dragalovci, pripremljeni su istovarni kapaciteti i čeka se izvještaj carinskih organa.

Dolaskom broda "Tian vang ksing" u Luku Rijeka 13. septembra, koji je dovezao prvih 1.800 tona tereta za izgradnju termoelektrane, označen je i početak projekta logističko-transportne podrške kompanije AGIT u saradnji sa "Željeznicama Republike Srpske" i Lukom Rijeka.

Termoelektrana "Stanari" jedinstven je projekat na području jugoistočne Evrope, jer se gradi po sistemu "ključ u ruke", to jest sklapa se od dijelova proizvedenih u Kini kompanije "Donfang Electric".

Procijenjena vrednost termoelektrane je oko 600 mil EUR, od čega Kineska banka za obnovu i razvoj učestvuje u finansiranju njene izgradnje sa 350 mil EUR.

Radovi na izgradnji su počeli u kasno proljeće, a cijeli proces dovoza materijala trajaće oko godinu i po dana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.