NavMenu

Općina Kakanj za ekološke projekte izdvojila više od 2 mil KM

Izvor: eKapija Petak, 20.09.2013. 14:03
Komentari
Podeli

Općina Kakanj tokom 2013. godine realizira nekoliko ekoloških projekata čija je ukupna vrijednost 2.152.000 KM, objavljeno je na zvaničnom općinskom sajtu.

Kroz Program utroška namjenskih sredstava za zaštitu okoline za 2013. godinu 400.000 KM je izdvojeno za projekat uspostave procesa integralnog upravljanja otpadom na području općine Kakanj. Od ovog iznosa, 70.000 KM se odnosi na subvencioniranje odvoza smeća iz najudaljenijih područja. U toku je procedura javne nabavke 55 metalnih kontejnera za otpad, 14 samoutovarnih kontejnera, 50 metalnih košarica za otpad, specijalnog vozila za odvoz smeća (sa nadogradnjom), kamiona-kipera za odvoz smeća, te vozila za odvoz smeća "pick-up".

Ovim projektom je planirano da uspostava procesa integralnog upravljanja otpadom obuhvati novih 11 mjesnih zajednica, uz 19 mjesnih zajednica u kojima već postoji organizirani odvoz smeća. Tako će se postojeći sistem prikupljanja otpada, koji pokriva 48% od ukupnog broja stanovnika Kaknja, proširiti, te će pokrivati 85% od ukupnog broja stanovnika.

Planirano je da se narednih godina još povećava opseg odvoza otpada i da u konačnici obuhvati svih 37 kakanjskih mjesnih zajednica.

U toku je i tenderska procedura izbora izvođača radova na proširenju sistema daljinskog grijanja u MZ Kakanj II. Za realizaciju projekta predviđen je iznos od 1.000.000 KM. Cilj projekta je smanjiti zagađenje uzrokovano radom mini kotlovnica na području MZ Kakanj II.

Iz Programa utroška namjenskih sredstava za zaštitu okoline za 2013. godinu finansiran je i projekat čišćenja obala rijeke Bosne u vrijednosti od 20.000 KM.

Za izradu projektno-tehničke dokumentacije za proširenje sistema daljinskog grijanja na području općine Kakanj Programom je planirano izdvajanje od 250.000 KM.

U skladu sa činjenicom da je potpisnica sporazuma "Covenant of Mayors" koji znači obavezu ostvarivanja ciljeva energetske politike Evropske unije u smislu redukcije emisije CO2 kroz povećanu energetsku efikasnost, čistiju proizvodnju i korištenje energije, Općina Kakanj je već započela sa aktivnostima na provedbi zamisli pomenutog sporazuma.

Sa ciljem povećanja energetske efikasnosti objekta Dom kulture u Kaknju, Programom je izdvojen iznos od 327.000 KM.

Osim toga, Općina Kakanj je započela aktivnosti na izradi Održivog energetskog akcionog plana (Sustainable Energy Action Plan – SEAP). Pomoć pri izradi SEAP-a Općini Kakanj pruža Njemačka organizacija za razvojnu saradnju "Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit" (GIZ).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.