Izvor: Nezavisne novine | Petak, 20.09.2013.| 12:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pooštrena kontrola uvozne piletine

Kancelarija za veterinarstvo BiH pojačala je kontrolu uvoza mesa peradi zbog sumnje da se u BiH uvozi meso koje je deklarisano kao piletina, a u stvari je konjetina ili svinjetina, kao i da je meso u Njemačkoj za koje je utvrđeno da sadrži otrovnu supstancu dikosin završilo na bh. tržištu.

Ovo je potvrdio Refik Kurgaš, direktor firme "Brovis" iz Visokog, koja se bavi živinarstvom, pojašnjavajući da je ovu informaciju dobio prije nekoliko dana u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Kada sam vidio da je pojačana kontrola uvoza mesa, nisam mogao vjerovati da su i naše institucije konačno odlučile da pojačaju kontrole, kao što sve ostale zemlje rade kada je u pitanju izvoz iz BiH - istakao je Kurgaš.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prije dva dana naložilo je Kancelariji za veterinarstvo BiH da pojača graničnu kontrolu uvoza mesa peradi, zbog više zahtjeva koje su dobili, a koji navode na sumnju da se u BiH uvozi pileće meso i prerađevine lošeg kvaliteta i higijenske ispravnosti.

- Takav postupak je proveden zbog pravovremene zaštite zdravlja ljudi, a zbog postojanja osnovane sumnje da se u BiH uvozi meso peradi koje ne zadovoljava propisane higijenske i druge standarde - saopšteno je iz Ministarstva.

Domaći proizvođači piletine ranije su često upozoravali da se u BiH prodaje piletina puna hormona i otrovnih supstanci, koja se u našu zemlju uvozi nelegalno, iz Brazila, Argentine ili Turske, i čije je konzumiranje opasno po zdravlje ljudi.

Meso sumnjivog kvaliteta, upozoravaju domaći proizvođači, najlakše se može prepoznati po vrlo niskoj cijeni. Najčešće se radi o mesu treće ili četvrte klase kvaliteta, koja se reciklira, nakon čega se dodaju razni sastojci koji poboljšavaju izgled, okus i miris mesa, nakon čega se dalje preprodaje.

Kurgaš je naveo da je dodatni problem što je upitna i bakteriološka ispravnost mesa, jer se na putu do kupca meso odmrazava nekoliko puta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.