NavMenu

Gazda CSKA iz Moskve "mjerka" i "Partizan" i "Crvenu zvezdu"

Izvor: Novosti Četvrtak, 19.09.2013. 23:51
Komentari
Podeli

Nije novost da šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, princ prestolonaslijednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, ima želju da kupi "Crvenu zvezdu", i ta priča se bliži kraju. Kako će se sprovesti privatizacija ostaje da se vidi, ali je jasno kao dan da će novi vlasnik morati da plati cijeli "Zvezdin" dug i, naravno, da uloži dodatni novac za bitisanje kluba.

Vjerovatno će i šeik uraditi nešto slično kao Ken Bejts 1982. godine, kada je kupio "Čelsi" za jednu funtu, ali takođe isplatio sve dugove i uložio svoj novac za budućnost kluba. Bejts je dvije decenije kasnije, 2003. godine, prodao "Čelsi" Romanu Abramoviču za 140 miliona funti, ali kako su dugovi tada iznosili 123 miliona, njegova zarada je iznosila 17 miliona! Dobar posao i model kako bi budući vlasnici mogli da zarade od srpskih klubova.

Postoji još jedna opcija. Naime, vlasnik "CSKA" iz Moskve Jevgenij Giner, iza kojeg već godinama stoji Roman Abramovič, takođe je u igri da dođe na srpsko fudbalsko tržište. U prvi mah, na meti je bio "Partizan", navodno pošto navijači moskovskog kluba i "grobari" gaje prijateljske odnose, a onda je pogled uperen i na crveno-bijeli dio Topčiderskog brda. Objašnjenje: "Crvena zvezda" ima mnogo više navijača od "Partizana"!

Ipak, toj priči se još ne nazire kraj, ali je jasno da su i "Zvezda" i "Partizan", uprkos dugovima i slabim rezultatima u Evropi, za neke još interesantni. U toj mjeri da bi uskoro i jedni i drugi mogli da prestanu da budu Udruženja građana i da se transformišu u društvena preduzeća, čime bi se stekli uslovi za njihovu privatizaciju.

Naravno, mnogima se to neće svidjeti, pogotovo članovima uprava i bivšim asovima koji očekuju da, ukoliko se klubovi prodaju, dobiju svoj dio kolača na ime minulog rada. Međutim, dugovanja mjenjaju pravila ponašanja i neće biti iznenađenje da, pogotovo "Zvezda" koja je u minusu preko 40 mil EUR, bude kupljena za dolar. Ali da zatim osvane sa saniranim dugovima i uloženim novcem za mnogo bolje dane i svijetliju budućnost, jer sadašnjost je samo puko preživljavanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.