Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 19.09.2013.| 15:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Neprocjenjiv potencijal Srpske u mineralnim sirovinama

Republika Srpska raspolaže zavidnim mineralnim sirovinskim potencijalom, prije svega energetskim, metaličnim i nemetaličnim sirovima, te pitkim, termalnim i termomineralnim vodama, izjavio je direktor Republičkog zavoda za geološka istraživanja Dragan Mitrović.

On je rekao da se pod energetskim sirovinama misli, prije svega, na ugalj, koji se već eksploatiše u Gacku, Ugljeviku i Stanarima.

- Na pragu je otvaranje novih rudnika u Lješljanima, a ogromni potencijali postoje i na području Kotor-Varoša. Tu je i nekoliko manjih rudnika uglja, koji u budućnosti mogu da imaju značajnu prednost za Srpsku - istakao je Mitrović u Banjaluci prije početka stručne rasprave o Prijedlogu zakona o geološkim istraživanjima.

Kada je riječ o nafti, za čija je istraživanja koncesiju dobila ruska kompanija, Mitrović ističe da su perspektivna područja Semberije i Obudovca, kao i Prijedora i Kozare.

- Metaličnih mineralnih sirovina, prvenstveno željeza, imamo na području Prijedora, ali i u području Foče i okolini Mrkonjić Grada - naveo je Mitrović.

Prema njegovim riječima, nalazišta bakarne rude, koja do sada nije eksploatisana, postoje u području Mrkonjić Grada, kao i na lokalitetu Čavka kod Prnjavora.

- Istraživanja nalazišta olova i cinkane rude aktuelna su na području Foče i Čelebića, dok u Novom Goraždu imamo nalazišta antimona. Rezerve nemetaličnih mineralnih sirovina, odnosno tehničkog, građevinskog i arhitektonskog kamena, su neprocjenjive - naglasio je Mitrović.

Pomoćnik ministra za rudarstvo i geologiju u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Darka Deurić rekla je da je osnovni cilj zakona o geološkom istraživanju uspostavljanje pravnog okvira, kojim će biti obezbijeđeno efikasnije upravljanje mineralnim sirovinama.

Deurićeva je navela da zakon predviđa izradu dogoročnog programa razvoja osnovnih geoloških istraživanja i skraćenje predmeta ugovora o koncensiji.

- To za investitore znači da će ugovor o koncesiji biti obavezan samo kod istraživanja uglja, ugljovodonika i prirodnog gasa, dok će ostale mineralne sirovine dobijati na osnovu rješenja o istraživanju - istakla je Deurićeva.

Profesor Vaso Novaković sa Instituta za primijenjenu geologiju i vodoinženjering iz Bijeljine istakao je da će predloženi zakon ubrzati i dodjele koncesija i istraživanja, te uvesti reda u tim oblastima.

- To će posebno mnogo značiti za potencijalne ulagače u istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina i podzemnih voda - rekao je Novaković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE