NavMenu

Spasli Nišlijku od sljepila - Ljekari tumor na mozgu izvadili kroz nos

Izvor: Blic Utorak, 17.09.2013. 22:42
Komentari
Podeli

Četrdesetdevetogodišnju S. M. iz Niša neurohirurzi iz Kliničkog centra Srbije spasli su sljepila nakon što su joj iz mozga uklonili ogroman tumor, zbog kojeg je progresivno gubila vid. Intervencija je urađena najnovijom tehnikom, endoskopski. U ovom slučaju do najudaljenijih dijelova mozga došlo se preko nosa.

Žena tri godine nije znala da ima tumor na mozgu koji joj je direktno pritiskao optičke živce. Za to vrijeme, gubila je vid i postajala osoba o kojoj su drugi morali da brinu. Ljude i predmete je na kraju mogla da vidi samo ako su na deset centimetara od nje.

Operacija je bila rizična po njen život, a postojala je mogućnost i da trajno izgubi vid. Međutim, ljekarima je cilj bio da ukoliko intervencija uspije, ženi vrate vid za bar 50%.

- Tumor je bio ogroman, zbog čega je postojao veliki rizik po njen život. Pacijentkinji smo rekli da je neizvjesno da li ćemo joj vratiti i vid jer je tumor dugo pritiskao optičke živce. Imala je mogućnost da odustane, ali je bila hrabra i odlučna u namjeri da se operiše i poveća šansu da opet progleda - objašnjava za "Blic" dr Dragan Savić, neurohirurg i vođa ekipe u Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

U operacionoj sali neurohirurške klinike vladala je apsolutna tišina dok su operisali S. M. Čitava ekipa, koju su činili hirurzi, anesteziolozi, instrumentarke i medicinske sestre, bila je potpuno koncentrisana i gledala u monitor. On je pokazivao kretanje endoskopa od nosa do mozga kojim je upravljao dr Savić.

- U ovom slučaju klasični pristup nije bio moguć. Samo endoskopskim putem smo mogli da dođemo do rezultata. Svaki korak u operaciji stvarao je rizik za pacijentkinju, a povećavao napetost i stres svih nas u sali. Karotida, krvni sud koji hrani celu polovinu mozga, prolazi kroz nos, zbog čega je bila potrebna maksimalna opreznost da se ne ošteti, jer u suprotnom žena ne bi preživjela - objašnjava dr Savić.

Tumor je bio dobroćudan, a S. M. se brzo probudila iz anestezije, odmah počela da priča, pomjera ruke i noge, a vid joj se poboljšao. Očekuje se da će u narednim danima on biti sve bolji.

Operacije kroz nos tumora hipofize, žljezde smeštene s donje strane mozga, postala je nova era srpske hirurgije. U Klinici za neurohirurgiju primjenjuju se već godinu dana i urađeno je skoro 60 takvih intervencija.

- Tumori se specijalnim instrumentima vade kroz nos, operacija traje kraće, a procedura je bezbjednija za pacijente. Metoda je relativno nova, u svijetu se radi 15 godina, a u Srbiji od prošle godine. Ovom metodom moguće je instrumentima odstraniti tumor bez dodirivanja mozga. Operacija obično traje nekoliko sati - objašnjava prof. dr Miodrag Rakić, direktor Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Uče od ljekara iz Srbije

S obzirom na to da ova ustanova beleži svjetske rezultate, nije retkost vidjeti da u njihovim operacionim salama borave strani hirurzi koji su u Srbiju došli da uče baš od srpskih ljekara. Na taj način kupuju zanat i primjenjuju ga u svojim matičnim ustanovama.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 16. septembra 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.