NavMenu

Pet izvoznih kompanija ojačalo Goražde - U industrijskom sektoru zaposleno 14.000 ljudi

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 16.09.2013. 14:23
Komentari
Podeli

GoraždeGoražde

Već duži niz godina kompanije iz Goražda, i Bosansko-podrinjskog kantona svoje proizvode plasiraju na strana tržišta. A zbog lakšeg izvoza na ogromno rusko tržište najavljuje se otvaranje pogona za proizvodnju auto presvlaka kompanije Prevent u susjednoj Srbiji.

To je, kako izvještava TV1, obsstrani interes. Prevent ima znanje i tehnologiju, a Srbija druge pogodnosti. Plan je da BiH i Srbija udruženim snagama nastupe na tržištima trećih zemalja, prvenstveno Rusije, budući da Srbija pri izvozu u Rusiju ne plaća carine.

- Ne radi se ni o kakvom izmještanju, već o tome da vlasnici žele da svoju proizvodnju prošire, da ostvare veći profit i time doprinesu i očuvanju radnih mjesta u Goraždu i mi smo spremni na tu vrstu saradnje - kazao je potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić prilikom prošlonedeljne posjete Goraždu.

Adnan Smailbegović, član Nadzornog odbora "Prevent"-a, kaže da danas "Prevent" sa svojim pogonima u BiH, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Rusiji itd. pokriva 12% evropskog tržišta.

- Znači, još uvijek je 88% tržišta van "Prevent"-a tako da su to veliki potencijali - rekao je Smailbegović.

Osim "Prevent"-a, uspješno posluje i "Bekto Precisa", koja 85% svojih proizvoda izvozi u Austriju i Njemačku, a zapošljava 357 radnika.

Ali, tu nije kraj. Izuzetno uspješna kompanija sa ovog kantona je i "Unis Ginex", koja je jedini proizvođač inicijalnih kapsula na Balkanu. Prošle godine ostvarili su 17 mil EUR prihoda, a ove godine ta će se cifra popeti na 20 mil EUR. Godišnje vrijednost izvezene robe za Srbiju iznosi 4 mil EUR.

- Ja sam stalno u kontaktu sa stručnjacima i privredom sa stručnjacima i privredom Srbije. Oni su sigurni u naš kvalitet i vrijeme isporuke i to je najvažnije, a cijene su ipak manje od svjetskih, znači potpuno smo konkurentni na svjetskom tržištu - kaže Jusuf Hubjer, direktor "Unis Ginex"-a.

U industrijskom sektoru BPK Goražde zaposleno je 14.000 ljudi, a ekonomski pokazatelji su u stalnom porastu.

- Mi imamo pet velikih izvoznih kompanija i to je oslonac razvoja našeg kantona. Tajna je u dobroj saradnji svih nivoa vlasti i privrede, a i uklanjanju svih barijera koje su usporavale razvoj - navodi Damir Imamović, ministar privrede BPK Goražde.

Ključni podaci privrednog razvoja Goražda su rast izvoza roba i usluga, pokrivenost uvoza izvozom, rast obima industrijske proizvodnje i broja zaposlenih, kao i porast ličnih dohodaka. Kao rezultat, BPK Goražde je jedan od najvećih izvoznika ne samo u FBiH, već i u državi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.