Izvor: eKapija | Petak, 13.09.2013.| 10:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojen Zakon o Spoljnotrgovinskoj komori BiH

(Foto: b)

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas, po hitnom postupku, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH, prenosi RTV BN.

Ovaj zakon, koji je dio dogovora o saradnji SNSD-a i SDP-a, usvojen je nakon što je Dom naroda prihvatio zahtjev Savjeta ministara BiH za hitnu proceduru.

U obrazloženju Prijedloga zakona predlagač navodi da dosadašnjim odredbama Zakona o Spoljnotrgovinskoj komori BiH nigdje nije jasno naveden status ove institucije u smislu Zakona o upravi, pa je u vezi s tim bila potrebna dopuna.

Uz podsjećanje da je u važećem Zakonu o Spoljnotrgovinskoj komori BiH propisano da Skupština STK utvrđuje osnovicu, visinu članarine, kotizacije i način naplate, ističe se da je takvo rješenje, gdje zakonski nije određen limit članarine, dovelo do toga da privredni subjekti plaćaju izuzetno visoke članarine, što im je otežavalo rad i veliki odliv finansijskih sredstava.

Određivanjem gornje granice članarine želi se postići nesmetano funkcionisanje privrednih subjekata i stvaranje zdravog tržišta.

Skupština STK će, kao i do sada, do granice određene ovim zakonom, određivati visinu članarine.

Izmjenama i dopunama Zakona predviđeno je da STK može mijenjati tarife za usluge koje pruža članovima, članovima Komore, kao i za poslove u kojima ovo tijelo djeluje u svojstvu posrednika prilikom ugovaranja.

Dopuna je predložena zbog toga što su u dosadašnjoj praksi privredni subjekti plaćali postotak i u slučaju kada Komora nije imala ulogu posrednika.

Uvođenjem ovakvog rješenja stvara se pravedan odnos između privrednih subjekata i Komore.

U raspravi o ovom zakonu učestvovali su samo delegati SDA BiH Halid Genjac i Nermina Kapetanović koji su se oštro usprotivili donošenju ovog zakona po hitnom postupku.

Genjac je izrazio sumnje u dobre namjere predlagača i u "neke nelegalne trgovine", ali nije precizirao svoj stav.

On smatra da Zakon potpuno mijenja koncepciju STK i da narušava njenu nezavisnost, te da je toliko štetan da može dovesti do njenog gašenja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.