NavMenu

Počinje izgradnja dionice Odžak-Svilaj na koridoru 5C - Investicija vrijedna 61 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.09.2013. 16:10
Komentari
Podeli

U Odžaku je danas (12. septembar 2013.) potpisan ugovor o izgradnji dionice Svilaj - Odžak ukupne dužine 11 kilometara na Koridoru 5C. Ugovor su potpisali Ensad Karić, direktor JP "Autoceste FBiH" kao investitor i Josip Kuzmanić, direktor kompanije "Strabag AG", na čelu konzorcija, te Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija FBiH. Potpisnici ugovora su i sarajevske firme izvođači radova - "Euro-Asfalt" i "ŽGP", javlja portal Tip.ba.

Početkom radova na ovoj dionici biće otvoreno osmo gradilište na Koridoru 5C, a prvo na sjeveru naše zemlje.

- Ovaj Ugovor znači da ćemo za 11 kilometara biti bliže našem cilju da do kraja 2014. imamo više od 100 kilometara moderne autoceste u funkciji - najavio je Ensad Karić.

On je pojasnio da je pored 61 mil EUR predviđenih za izgradnju 11 kilometara autoceste, 10 mil EUR vrijedna investicija za izgradnju međunarodnog graničnog prijelaza Svilaj poput onog na Bijači na jugu, te dvije petlje Svilaj i Odžak, javio je portal Tip.ba.

- Za "Autoceste FBiH" je važno da pored 11 kilometara moderne autoceste lokalne zajednice ovim ugovorom dobivaju 6 novih kilometara pristupnih puteva i lokalnih cesta - istakao je Karić napominjući da će u realizaciji ovog Ugovora učestvovati 300 radnika i oko 300 mašina.

Značajniji objekti na navedenoj dionici koji će se graditi u okviru ovog ugovora su dvije petlje Svilaj i Odžak, tri mosta, odmorište, tri nadvožnjaka. U ovo područje je investirano 8 mil KM tokom procesa eksproprijacije.

Ispred konzorcija koji čine austrijski "Strabag AG", "Euro-Asfalt" i"ŽGP", Josip Kuzmanić je istakao da će se izgradnji pristupiti maksimalno angažirano sa svim potencijalima.

- Želim naglasiti da u kompaniji "Strabag" u BiH rade također domaći radnici, jer mi već smo već godinama prisutni ovdje kao bh. kompanija - poručio je Kuzmanić.

Kako je objasnio premijer Federacije Nermin Nikšić, ovim ugovorom ukupna investicija na projektu Koridora 5C iznosi 1,1 mLRD KM i najveća je u Federaciji BiH poslije rata.

- Definitivno ispunjavamo data obećanja i mi, uprkos svim kritikama nastavljamo raditi i graditi - poručio je Nikšić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Hrvatska kompanija kupila banjalučki Sim impex - Nova akvizicija jača poziciju na tržištu autodijelova

Hrvatska CIAK Grupa kupila je jednog od najvećih distributera auto dijelova u BiH, firmu SIM Impex Banjaluka, čime je postala lider na domaćem tržištu u ovoj oblasti prenosi BiznisInfo.ba. Ugovor, koji je potpisan 16. aprila, uključuje preuzimanje dviju kompanija, Stahlgruber trgovina Ljubljana i SIM Impex Banjaluka, koje su članice LKQ Europe. SIM Impex iz Banjaluke se pozicionirao među lidere u distribuciji rezervnih dijelova, opreme

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.