Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.09.2013.| 13:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kantoni i Federacija duguju Studentskom centru u Sarajevu 1,3 mil KM

Ako Kantoni i Federacija ne izmire svoje budžetske obaveze prema sarajevskim studentskim domovima do 15. septembra, studenti bi mogli ostati bez adekvatnog smještaja. Njihov dug prema Studentskom centru Univerziteta u Sarajevu je skoro 1,3 mil KM. Izjavio je ovo direktor Emir Kadrić ističući da studenti ovaj put neće bježati od neinstitucionalnih načina borbe za svoja prava, javlja TV Sarajevo.

Tri mjeseca domovi "Nedžarići" i "Bjelave" nemaju gas. Svaki dan im dolaze upozorenja iz "Elektroprivrede BiH" da moraju izmiriti dug, a u suprotnom ostaće i bez ovog energenta. Upitno je i zaduženje u domovima koje je trebalo početi za četiri dana. A sve se, smatraju u upravi sarajevskih studentskih domova, može riješiti. Neophodno je zakonsko rješenje. A imaju ga svi drugi osim Federacije.

Emir Kadrić, direktor JU "Studentski centar" za TVSA je kazao da zahtjeva u ime svih mladih ljudi koji su željni znanja u BiH da se odmah u Parlament Federacije stavi na dnevni red zakon o pozicioniranju studentskih standarda. Time kako tvrdi, ne traže dodatna sredstva, već da se postojeća skoncentrišu na jednom mjestu.

Studenti gube strpljenje. Ako se ne zaduže u domove, kažu, sve je moguće. Pa i to da svoja prava traže na ulicama.

Predstavnik Studentskog centra UNSA, Amir Herić, upozorava da kao predstavnik studenata iz svih krajeva da su studenti odlučni da krenu u borbu za svoja prava. Herić dalje navodi da je ovo upozorenje samo početak, kraj zavisi od toga šta će napraviti.

A menadžment Studentskog centra u jedno je siguran - cijena boravka mora se korigovati. Kako povećanje cijena ne bi osjetili studenti, tražiće se veće subvencije. U suprotnom, kažu, i poslovanje Studentskog centra doći će u pitanje.

Kadrić, podsjeća da su u poslednje tri godine cijene stalno rasle, a studentski domovi nisu pravili korekcije. Daje za primjer cijene hrane koje su prema staističkim podacima veće za 5,1%.

Kako ne bi dolazili u ovakve situacije, direktori Zajednice studentskih domova su predložili da se na početku svake školske godine potpišu ugovori s federalnim i kantonalnim vlastima. Tako će se stvoriti pretpostavka za redovno izmirenje obaveza. A one u ovom trenutku iznose blizu 2 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.