Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.09.2013.| 16:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Korak bliže izgradnji dionice Tarčin-Konjic na koridoru 5C - Počinje eksproprijacija nekretnina

JP "Autoceste FBiH" donijelo je odluku o početku eksproprijacije nekretnina za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Zukići – Konjic, a koje se nalaze na području općine Konjic.

Dionica Tarčin – Konjic iznosi ukupno 20 km, a poddionica Zukići - Konjic duga je oko 11km, uključujući i prilaznu saobraćajnicu koja povezuje autocestu sa gradskim područjem općine Konjic. Trasa počinje u Zukićima i većim dijelom je na objektima gdje se smjenjuju vijadukti i tuneli osovine kolovoza lijeve i desne kolovozne trake. U Konjicu, na samom kraju trase završava se prelaznicom i kružnom krivinom gdje je ostavljena mogućnost nastavka trase prema Mostaru, saopšteno je na sajtu "Autocesta FBiH".

Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 9. februara 2012.god. utvrđen je javni interes za izgradnju autoceste na trasi koridora 5C za dionicu Tarčin – Konjic.

Pojas eksproprijacije na području općine Konjic obuhvata područje od 8 katastarskih općina i to Donje selo, Zaslivlje, Konjic II, Galjevo, Brđani, Podorašac, Zukići i Bradina. Postupkom eksproprijacije biće obuhvaćeno cca 700 parcela u privatnom i državnom vlasništvu.

Kompletan postupak eksproprijacije, po ranije podnešenom prijedlogu za eksproprijaciju, će voditi Služba za geodetske i imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina općine Konjic, uz prisustvo opunomoćenih predstavnika JP "Autoceste FBiH" i vlasnika predmetnih nekretnina.

Naknada se utvrđuje na temelju podataka o tržišnoj vrijednosti nekretnina na području općine Konjic, koje su pribavljenje saglasno Zakonu o eksproprijaciji. Procjenu vrijednosti nekretnina koje su predmet eksproprijacije obavljaju ovlašteni sudski vještaci poljoprivredne, građevinske, šumarske struke.

Naknada se plaća u utvrđenom zakonskom roku za što je JP Autoceste obezbijedilo sredstva. Uprava je planirala da za navedenu dionicu samo za eksproprijaciju utroši 17 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.