Izvor: eKapija | Utorak, 10.09.2013.| 15:36

Lipska pećina na Cetinju u projektu valorizacije vrijednom 1,1 mil EUR

Lipska pećina (Foto: Cetinje.me)

Na Cetinju je potpisan Ugovor o korišćenju zaštićenog prirodnog dobra "Lipska pećina" po modelu javno – privatnog partnerstva. Dokument su potpisali gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i izvršni direktor kompanije "Lipska pećina" Matjaž Berčon.

Iz kabineta Bogdanovića je saopšteno da Odredbe potpisanog ugovora, između ostalog, predviđaju valorizaciju Lipske pećine u turističke svrhe i to kroz brojne aktivnosti, vrijedne 1,1 mil EUR.

Projektna dokumentacija je u pripremi, a investicijom su obuhvaćeni radovi na uređenju platoa i prilaznih infrastrukturnih objekata ispred pećine, te uređenje staza i ograde, odnosno instaliranje rasvjete u samoj pećini.

- Iskorišćavanje značajnih potencijala kojima raspolaže Lipska pećina, učiniće da već u bliskoj budućnosti posjetiocima ponudimo obilazak još jednog, do juče neistraženog, prirodnog dobra. Nadalje, iskustvo predstavnika kompanije "Lipska pećina", koji su bili angažovani i na jednom od najpoznatijih speleoloških lokaliteta u Evropi - jami u Postojni, garantuje da će valorizacija Lipske pećine biti realizovana na kvalitetan način. Konačno, danas potpisani Ugovor predstavlja i temelj prvog ovakvog projekta u Crnoj Gori. Lipska pećina biće prvo zaštićeno prirodno dobro koje će biti valorizovano kroz ovaj vid partnerstva. Zato sam uvjeren da će naš projekat u budućnosti predstavljati i dobar primjer za druge slične lokacije - kazao je Bogdanović.

Privatni partner, tokom priprema za otvaranje Lipske pećine, uložiće oko 800.000 EUR. Građevinski radovi u pećini i njenoj neposrednoj okolini počeće već u prvom dijelu naredne godine. Kompanija "Lipska pećina", tokom početne faze djelovanja, zapošljavaće pet građana, a potom će, u svrhu turističkog djelovanja biti otvorena i dodatna radna mjesta.

- Uprava Turističkog preduzeća "Lipska pećina" ima iskustvo u vođenju Postojnske jame, najposjećenije u regionu. Međutim, oslonićemo se i na domaće stručnjake iz ove oblasti. Očekujemo da ćemo za rad u pećini angažovati i određen broj mladih Cetinjana, koje ćemo izabrati početkom 2014. godine, kada će biti organizovana i obuka za rad. Bitno je naglasiti da su sredstva za realizaciju projekta već obezbijeđena u cjelosti, pošto su fond "Moneta" i "Otrantkomerc", u čijem okviru je osnovana naša kompanija, osigurali ugovoreni iznos investicije. Drago nam je što je Prijestonica Cetinje prepoznala vrijednost prirodnog dobra koje predstavlja Lipska pećina - rekao je izvršni direktor "Lipske pećine" Matjaž Berčon.

Time će Lipska pećina postati prvi speleološki lokalitet otvoren za organizovane turističke posjete.

Inače, Lipska pećina jedan je od najznačajnijih speleoloških lokaliteta u Crnoj Gori i šire. Spada u najstarije proučavane pećine u državi, s obzirom da prva interesovanja za nju potiču još iz sredine XIX vijeka. Temeljnija istraživanja pećine rađena su u drugoj polovini prošlog vijeka.

Pećina, nastala u stijenskoj masi između Cetinjskog polja i Dobrske uvale, spada u red etažnih speleoloških objekata, s obzirom na njen izuzetno razvijen splet kanala. Do danas, istraženo je kako dužina kanala u pećini iznosi 3.5 kilometara, a da je vertikalno rastojanje između najviše i najniže tačke više od 300 metara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.