Izvor: Politika | Utorak, 10.09.2013.| 09:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ovacije filmu o jugoslovenskoj košarci - Dokumentarac "Bili smo prvaci sveta" izmamio smjeh i suze na pretpremijeri u Jasenicama

Sudeći po pretpremijeri dokumentarnog filma "Bili smo prvaci sveta", preksinoć u Jesenicama, producentska kuća "Intermedia network" ima nešto što bi moglo da parira njenom najvećem projektu "Montevideo, Bog te video". Mnogo smjeha i po koja suza ispratila je 90 minuta dugu priču o rađanju jugoslovenske košarke i njenom usponu na vrh svijeta, na šampionatu u Ljubljani 1970. godine.

– Velika nam je čast što je ovaj film prvo prikazan kod nas. Zaista smo svi iskreno uživali u duhovito ispričanoj priči o velikoj jugoslovenskoj košarci na koju smo svi i danas ponosni u regionu – kazao je posle filma gradonačelnik Jesenica i domaćin večeri Tomaž Tom Mencelder.

Oduševljenje nije krio ni ambasador Republike Srbije u Sloveniji Aleksandar Radovanović koji je znatno doprineo da pretpremijera bude dobro organizovana. Najavio je dolazak i na svjetsku premijeru u Ljubljani, 20. septembra u hotelu "Union", tri dana prije završetka Evropskog šampionata za košarkaše u Sloveniji.

Tada će i najuže rukovodstvo Svjetske košarkaške federacije (FIBA), uz čiji blagoslov je i započet projekat "Bili smo prvaci sveta", biti prisutno. Fiba je za projekciju filma ustupila i svoj pehar koji će 22. septembra u ljubljanskoj hali "Stožice" podići kapiten prvaka Evrope.

– Ako se po jutru dan poznaje, film će naići na lijep prijem kod šire publike, jer na pretpremijeri u Jesenicama je bilo i publike koja nije usko vezana za sport. Naša ideja je i bila da stvorimo priču od ljubavi, emocija, politike i svega onoga što inače daje pečat velikim svjetskim događajima. A jugoslovenska košarka je bila i ostala velika svjetska priča. Kažem – ostala, jer svedoci smo da na ovom Evropskom šampionatu učestvuje svih šest nekadašnjih republika – kazao je scenarista filma Aleksandar Miletić, inače urednik Sportske rubrike "Politike".

Film, čiji je reditelj Ivica Vidanović, prati uspon jugoslovenske košarke od ratnih dana, 1942. godine, kad su se upoznali utemeljivači jugoslovenske košarke, do Svetskog šampionata u Ljubljani 1970, kada je ispunjen njihov mladalački san. U osnovi priče su Nebojša Popović, Bora Stanković, Nebojša Popović i Aleksandar Nikolić, a na njenom vrhuncu selektor Ranko Žeravica i 12 igrača koji su predsedniku Titu odneli zlatnu medalju za njegov 78. rođendan.

Autor projekta "Bili smo prvaci sveta" je Zvonimir Šimunec, producent Dejan Petrović, a Marko Maršićević sa produkcionom kućom "Marš" je organizovao pretpremijeru u Jesenicama, čiji je sponzor bio Sergej Novaković sa suprugom, čuvenom slovenačkom glumicom Aleksandrom Balmazović.

Izložba, knjiga, igrani film

Dio ovog projekta je i istoimena izložba u Gradskoj kući u Ljubljani, kao i knjiga "Džez basket" autora Aleksandra Miletića koju u saradnji sa "Intermedia network" izdaje "Laguna", a do kraja mjeseca će se pojaviti u Srbiji u prodaji. Za sledeću godinu je planiran i igrani film pod istim naslovom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.